Снимка: amusingplanet.com

Тази впечатляваща железница прекосява зоните с медни мини в Андите. Влаковата линия „The Chanaral – Llanta – Potrerillos“ се намира в Чили, Южна Америка и е една от най-красивите в света.

Тя свързва изоставения миньорски град Потрериьос в отдалечените зони на Андите, на 2850 м надморска височина, с град Ланта, където пък се свързва с държавната железопътна мрежа, а оттам чак до пристанището в Баркито. Линията е построена между 1916 и 1927 година. В началото железницата е използвана само за транспортиране на доставки за Потрериьос, както и за превозване на рафинираната медна руда към Баркито.

Въпросната мина е имала важен принос за производството на мед в страната, но качеството на рудата намалява през 1954 г. и пет години по-късно мината е закрита. Потрериьос е изоставен в края на 20-ти век, но рафинерията продължава да работи и до днес като в нея се доставя руда от Ел Салвадор и тук само се пречиства.

Въпросната железопътна линия е дълга 155 км, като в някои от най-живописните райони влакът лъкатуши през криви тунели, стръмни склонове, самотни долини и спиращи дъха планински пейзажи.

Вижте снимки на железницата в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase