Снимка: amusingplanet.com
fallback

Представете си място, останало девствено и некомерсиализирано от останалия свят. Място, в което въпреки своята екзотична красота и плажове с бял пясък няма хотели. Място, където пари не се използват. Място, където времето сякаш е спряло. Място, където всички са приятели. Това място се нарича остров Палмерстън.

Може би една от основните причини островът да запази своята първобитност е неговото отдалечено местонахождение. Би могло да се каже, че Палмерстън се намира на края на света – в една от най-изолираните зони на Тихия океан. Той е коралов атол в островите Кук, намиращ се на около 3200 километра от Нова Зеландия.

На неговата територия няма летище, а достигането до него е изключително трудно – единствено по вода. Всъщност кораби с доставки посещават Палмерстън само два пъти годишно. На острова няма магазини, тоалетните са само две, а дъждовната вода се използва за питейна. Местните се изхранват главно с рибата, които сами ловят.

Парите се използват само, за да се купуват консумативи от външния свят. Хората в Палмерстън разменят стоки помежду си безвъзмездно. Ток има само от 6 часа сутринта до 12 часа на обяд и през нощта.

Наскоро била поставена телефонна станция, която осигурява единствената постоянна връзка с останалия свят. Местните хора замразяват риба, която изнасят, а внасят основно продукти от първа необходимост като ориз и гориво.

Палмерстън има 62 жители. Първият, стъпил на острова, бил Капитан Кук през далечната 1777 година. Всъщност той открил мястото три години по-рано при друго свое пътуване. Палмерстън остава необитаем почти век, докато не бил посетен от Уилям Марстерс през 1860 година.

Той останал толкова очарован от мястото, че три години по-късно се заселил там със своята жена и двама нейни братовчеди. Марстерс имал общо 17 деца от три различни жени, от които всъщност произлиза местното население на острова.

Влезте в галерията на TIaloto.bg и разгледайте едно от най-отдалечените места в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

sperko

преди 10 години

До Сидни Австралия,Допреди време четях твоите коментари и гледах да науча нещо за живота в Австралия. Дори изпитвах уважение към теб, Сидни. Но ще ти го кажа в прав текст-започваш да се оливаш вече и дразниш хората. Радвам се, че има успяващи българи, и в България, и в чужбина, но ще те помоля, ако не друго, недей да губиш уважението ми, или поне това което е останало от него.поздрави от Ню Йорк, САЩ

17

fsb

преди 10 години

До LOBSTERтака е, ама скоро няма да се нарича...

16

LOBSTER

преди 10 години

Място, останало девствено и некомерсиализирано от останалия свят. Място, в което въпреки своята екзотична красота и плажове с бял пясък няма хотели. Място, където пари не се използват. Място, където времето сякаш е спряло. Място, където всички са приятели. Това място се нарича КАРАДЕРЕ

fallback