Снимка: raredelights.com

В световен мащаб и по-точно в богатите модерни общества, сградите стават все по-високи и по-високи, година след година. Логично е и асансьорите, които се движат в тях и които превозват хората до главозамайващи височини, също да стават все по-бързи и по-бързи, тъй като времето е пари, все пак.

Когато първият асансьор в света е бил инсталиран през далечната 1857 г., той се е изкачвал със скорост от само 12 метра в минута, което е било супер бързо за онези дни, а днес е направо смешно.

Доскоро за най-високоскоростен асансьор в света се считаше този в известната сграда "Бурж Калифа" в Дубай, който стигаше до височина от 830 метра за 1,22 минута. Вече има и по-бързи от него обаче и той е на трето място в класацията.

Най-бързият асансьор в момента се намира в небостъргача "Тайпе 101" в Тайван (на снимката). Това съоръжение от супер висок клас е дело на технологичната компания Toshiba. Асансьорът е в състояние за 30 секунди да се изкачи на 670 метра надморска височина, чак до върха на кулата. Както може би очаквате, най-бързият асансьор не е никак евтин. Цената му всъщност надхвърля 2 милиона щатски долара.

Вижте кои са другите седем небостъргача с най-бързи асансьори в света в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase