Снимка: mitickesito.com

Обикновено когато човек чуе за множество от острови, вероятно си представя средата на Тихия океан и хиляди почти необитаеми острови, заобиколени само и единствено от вода. Истината обаче е, че истински архипелаг, състоящ се от точно 1864 острова, може да бъде открит и на границата между Канада и САЩ.

Архипелагът Хиляда острова прекосява канадско-американската граница, докато удобно е разположен в реката Сейнт Лорънс. Част от островите се простират на 80 километра, но най-голямо струпване има между Кейп Винсент и Александриа Бей в САЩ и между Кингстън и Рокпорт в Канада.

Островите са различни. Те могат да бъдат с размер от 100 квадратни километра до много малки пространства, заемани само от една къщичка. Има дори още по-малки необитаеми оголени скали, които са дом на прелетни водоплаващи птици. Броят на островите се определя посредством критериите, че всеки остров трябва да бъде над нивото на водата през цялата година, той трябва да има площ по-голяма от 0,09 квадратни метра, както и на него да има поне едно дърво.

Най-големият от тези острови е Wolfe Island, който е дълъг 29 километра и широк – 9 километра. Той има пребиваващо население около 1400 души. Най-малкият остров се нарича „Just Room Enough” (Само една стая е достатъчна), върху който се разполага само единична къщичка и няколко пейки. Голям брой от тези острови са обитаеми. Най-често върху тях има построени единични или дори по-тесни къщи, които се обслужват от фериботи от континента. Днес голяма част от островите имат хидро електричество и телефонна услуга, която се извършва чрез подводен кабел от остров на остров.

Около 20 от тези острови образуват Националния парк „Хиляда острова” – най-старият от всички канадски национални паркове на изток от Скалистите планини. В паркът се организират къмпинги, годишни семейни събития и други. През 2002 година Хиляда острова е обявен за Световен биосферен резерват на ЮНЕСКО.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте архипелага, застанал между Канада и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase