Снимка: Flickr

Хавай е място, известно със своята невероятна природа. Магнетичната зеленина на островите е като истински оазис както за местните жители, така и за туристите. Разбира се, прогресът и развитието си казват своята дума и Хавай с бавни стъпки започва да прилича на много други развити страни.

Пътят Н-3 е доказателство за това. Той се намира на остров Оаху и се смята за една от най-красивите, но и най-спорни магистрали в света. Джон А. Бърнс, както още се нарича пътят, е завършен през 1997 година и свързва южното и източното крайбрежие на хавайския остров.

Впечатляващата магистрала криволичи през зашеметяващо красивата природа на Оаху и по-точно през долината Халава. Всъщност гледката наистина е толкова невероятна, че съществува реална опасност шофьорите да карат прекалено бавно или пък напълно да спрат, създавайки предпоставка за пътен инцидент.

Магистралата трябвало да започне да се строи още през далечната 1960 година, но строежът бил отложен с цели две десетилетия – до края на 1980 година. Главната причина за това бил масовият протест на природозащитните общности, които искали да запазят природната среда и уникален характер на Хавай.

Накрая след одобрението на специален законопроект строежът на Н-3 вече могъл да започне. Всъщност Джон А. Бърнс е една от най-скъпите магистрали, правени някога, изчислено по цена на километър. За построяването на пътя били похарчени общо 1,3 милиарда долара или по около 80 милиона на километър и половина.

Магистралата включва най-съвременния трафик център, който следи движението в тунелите, може да открие спирането на превозно средство, пожари или катастрофи. Операторите дори имат възможност да преодолеят всички AM и FM честоти, за да предават гласови съобщения по радиото.

Влезте в галерията на Tialoto.bg  и разгледайте магистралата, от която се откриват едни от най-впечатляващите гледки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase