Снимка: fubiz.net

Ако се чудите къде се намира най-тесният апартамент в света, то той е в Европа и по-точно в столицата на Полша – Варшава. Въпросното жилище носи името „Keret House“ и е проектирано от архитекта Якоб Счеженски.

Мезонетът е построен в празното пространство между две други сгради, като ширината му е между 72 и 152 см. Интересното е, че този дом на бъдещето, всъщност е много функционален. В него има всичко необходимо за един нормален живот – спалня, работен кът с бюро, кухня с маса за хранене, баня с тоалетна и антре. Проектът е създаден преди три години като артистичната концепция е показана на фестивала WolaArt.

Днес апартаментът, който е с площ колкото една нормална спалня – 14 кв. м, е считан за експонат на модерното изкуство и Варшава се гордее с него, въпреки че създаването му е било истинско предизвикателство за инвеститорите, тъй като е искано разрешението на всички съседи и на всички институции.

Днес този апартамент представлява работното място и зоната за покой на израелския писател Едгар Керет. Освен това мезонетът се използва за студио, в което отсядат млади творци, интелектуалци и учени от цял свят.

Вижте снимките на апартамента в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase