Снимка: amusingplanet.com, Red Bull Cliff Diving World Series

Хората обичат да създават изкуствени заливи, острови и други образувания, но това, което природата е направила, остава ненадминато от човешката ръка. Разположен в средата на Атлантическия океан, на 1369 км западно от континента Европа, Азорският архипелаг (португалски автономен регион) се състои от девет острова, разпределени в три групи.

Вулканите, станали причина за раждането на тези острови, създават по-малки островчета точно до бреговете на по-големите. Може би най-известното от тези малки формации, е островчето на Вила Франка до Кампо, намиращо се на около 500 метра от брега на остров Сао Мигел - най-големият и най-гъсто населен остров в архипелага.

Образуванието е кръстено на града Вила Франка до Кампо – бившата столица на Сао Мигел, който е локализиран точно срещу него.

Островът Вила Франка до Кампо е формиран от кратера на стар подводен вулкан и в момента е със статута на природен резерват. Мястото е нашумяла туристическа атракция, откакто тук се проведе световният шампионат по гмуркане Red Bull Cliff Diving (08.09.2012).

Стените на кратера са облицовани с ендемична растителност, като образуват почти перфектна кръгла форма - естествено езеро, което е свързано с океана чрез тесен канал. Този отвор се нарича Boquete и е разположен северно от бреговете на Сао Мигел. Каналът дава възможност за циркулация на водата между океана и лагуната, като поради тесния си размер спира нахлуването на вълни в кратера, позволявайки на морските животни и растителност да виреят необезпокоявано.

Островчето е било използвано за различни цели през годините – било е отправна точка за китоловците, както и военен форт. Там дори е имало лозе! През 1983 г. земята е придобита от регионалното правителство и същата година е класифицирана като природен резерват, за да се запазят животинките и растителни видове в нея.

Веднъж годишно островчето е отворено за посетители – в активния сезон между юни и септември. Тогава се пускат специални лодки, които водят посетителите от града Вила Франка до Кампо до кратера. Кристално чисти води на лагуната и прекрасният плаж са отлични за слънчеви бани, плуване, гмуркане и гмуркане с шнорхел.

Вижте снимки на това приказно природно място в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase