Снимка: damadenegro.wordpress.com

Колумбия е интригуваща страна, не само заради красивите си жени, но и заради природните красоти, които могат да бъдат видени там. Една от многото колумбийски атракции е скалата на Гуатапе. Повечето скали са неравни, докато тази се отличава със своята изключително гладка повърхност. Скалата на Гуатапе е известна още като Ел Пенон или простичкото „Ла Пиедра“.

Масивното скално образувание се намира в град Гуатапе и тежината му достига до колосалните 10 милиона тона. Най-интересното е, че скалата се издига на 200 метра над равнините в района. По тази причина природната атракция може да бъде забелязана още от километри. В миналото Ел Пенон е било място за поклонение на индианското племе тахамис.

През 1954 година за пет дни група приятели се изкачили до върха на Ла Пиедра, използвайки различни подпори в пукнатините. Почти цялата скала има гладка повърхност, като само на едно място има дупка, във вътрешността на която в момента са построени стълби, отвеждащи до най-горната част на скалата. Туристите трябва да изкачат 649 стъпала, за да достигнат до върха на Ел Пенон.

Освен неповторима гледка, там ги чака и импровизиран пазар със сергии, на които се предлагат различни сувенири. Туристите имат възможност да опитат и от традиционни храни. През 1940 година колумбийското правителство обявява скалата за национален паметник и местна забележителност.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте най-известната природна забележителност на Гуатапе.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase