Снимка: Flickr

Хората, станали свидетели на северното сияние, са категорични, че този феномен е едно от най-красивите неща на този свят. Магнетичният цвят, в който се облива небето, се среща в полярните райони на Земята. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини.

През 1621 година френският учен Пиер Гасенди решил да назове странните природни явления, случващи се в небето. Той взел името на римската богиня Аурора (Aurora) и го комбинирал с гръцкото име на северния вятър Борей (Borealis). Така днес светът познава зелените светлини в небето освен като „северно сияние“ и като „Aurora Borealis“.

Колкото по-близо се намира човек до северния магнитен полюс, толкова по-голяма вероятност има той да види светлините. Обикновено сиянието е в зелен цвят, макар че понякога се срещат и червени светлини. Индианското племе кри наричало северното сияние „танцът на духовете“ заради спецификата на визуалната атмосфера.

В миналото имало различни теории за появата на зората на севера. Първата била, че океаните за заобиколени от мащабни пожари, които осветявали небето. Втората теория гласяла, че ледниците ставали флуоресцентни след поглъщане на слънчева светлина.

Всъщност северното сияние е следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Азотни и кислородни атоми се носят от слънчевите ветрове в атмосферата. Освен това феноменалното сияние е резултат от йонизация. Кислородните атоми са виновниците за зеления цвят, с който се обагря небето.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте снимки от невероятното северно сияние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase