Снимка: listverse.com

Ако съседите ви редовно си правят партита до късно през нощта, ако боклукчийския камион ви буди всяка сутрин преди изгрев слънце, ако до вашия блок, строят друг и всеки ден тропат, чукат или режат нещо, ако улицата ви е цялата в дупки и кал, то може би сте проклинали квартала, в който живеете, не веднъж.

Но дори и да не живеете на перфектно място с хубави сгради, гладки улици и красиви тревни площи, пак имате достатъчно много късмет да не сте родени в някои места по света, където елементарните удобства като отопление, течаща вода, електричество и интернет са недостъпен лукс.

За съжаление, има много хора, които не са толкова благословени да се родят в „бяла държава", а живеят в гета на места, управлявани от престъпност и сред опустошителни болести.

Първото такова място е Cité Soleil в Порт о Пренс, Хаити. Това е най-бедняшкият квартал в столицата на островната държава. Той е управляван от бандити, а жителите на квартала тънат в мизерия. Cite Soleil няма канализация, кошчетата за боклук и екскрементите редовно застояват и привличат редица зарази. Хората, които живеят тук рядко преминават 50-годишната си възраст.

Според "Червения кръст", Cité Soleil е микрокосмос на всички злини в обществото на Хаити - безработица, неграмотност, липса на хигиена, ширеща се престъпност и въоръжено насилие.

През 2004 г. ООН разположи хиляди войници в близост до квартала и те успяха да възстановят някакъв ред в него. Опустошителното земетресение в Хаити през 2010 година обаче разруши местния затвор, който се намира в близост до квартала и от там излязоха повече от 3000 затворници, които отново предизвикаха предишния хаос.

Вижте кои са другите най-кошмарни квартали за живеене в света в галерията на TIALOTO.BG.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase