Снимка: flickr

Какво си представяте, когато чуете за водно колело? Вероятно този съд, чиито педали въртите лятото сред морето?! Не сте далеч от истината, но водното колело може да бъде и нещо друго - по-голямо и полезно. Един такъв пример съществува в Ман.

Внушителното водно колело Лекси (Laxey) се намира в село Лекси на малкия остров Ман, който пък е разположен в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Съоръжението има диаметър от 22 метра и ширина от 1,83 метра. То е проектирано от викторианския самоук инженер Робърт Кейсмънт и е построено през 1854 г. Целта на колелото била да изпомпва водата от мината, в която по това време работели повече от 600 миньори, добиващи олово, мед, сребро и цинк.

Принципът на работа на колелото е следният - то се завърта от голяма струя вода (отклонена от местните реки и потоци чрез система от канали) и на свой ред задвижвало помпа, която засмуква водата от мината на дълбочина от 500 метра, като може да изпомпа впечатляващите 250 литра в минута. Към днешна дата мината е закрита и от колелото няма особена нужда, но то пък си работи перфектно, въпреки че е почти на 160 години.

По-голямата част от съоръжението е направена от дърво, но основните му механизми са от чугун. Лекси може да направи три завъртания в минута, а голямата му мощ, впечатляващата му структура и стабилността му го правят основна туристическа забележителност на келтския остров.

Освен това то е нещо като символ за местните и на него са изобразени знамето и гербът на о-в Ман. Хората са му дали и името „Лейди Изабела", в чест на съпругата на губернатора на острова по онова време – Чарлз Хоуп.

Вижте снимки от това интересно и доста практично съоръжение в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase