Снимка: worldfortravel.com

Иска ли ви се да посетите някое спокойно, красиво и сравнително близко място в чужбина? Много подходящо предложение е живописният град Мостар, който е петият по големина в Босна и Херцеговина. Той е културно средище на Херцеговско-неретванския кантон и определено има какво да научите от посещението си там. Мостар е разположен на брега на река Неретва, с което започва и историята на града.

По времето, когато Османската империя обитавала района на тогава несъществуващия още град, турците решили да построят мост, който да минава над река Неретва. Те издигнали красив висок мост от бял камък и едва след това започнали строежа на домове. От там идва и името на Мостар, което на превод от сръбски означава „пазител на моста“. По време на войната в Босна белият мост е бил почти разрушен, но през 2004 година завършва неговата реконструкция.

Мостар предлага и други забележителности, като едно от местата, на които задължително всеки турист трябва да отиде, е пазарът. Разходката между сергиите със сувенири е не само с цел пазаруване, ами и за забавление. В града има много интересни сгради – къщи, кули, както и паметници. Мостар разполага с малко летище за хората, които предпочитат да пътуват по-бързо и лесно.

Влезте в  галерията на Tialoto.bg и разгледайте повече от красотата на живописния Мостар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase