Снимка: worldfortravel.com

В Италия няма хобити, дракони и феи, но пък едно градче в южната част на страната прилича на извадено от приказка или фантастична история. Градчето Алберобело (Alberobello) се намира в областта Пулия и е истинска туристическа атракция, тъй като е съставено то 1400 куполни къщички, наречени трули.

Архитектурата на зданията датира от 16 век, а самото име на градчето в буквален превод означава „Красиво дърво".

Къщичките са направени изцяло от варовик и имат интересни куполни покриви. На самия конус на покрива обикновено има символ с религиозно или друго значение като звезда, сърце, полумесец, кръст и други. На върха на покрива обикновено има орнамент, който също носи някаква символика.

За да се топлят през зимата жителите в трулите са строили стени с дебелина от близо метър. Това осигурява и хлад през лятото. Интересните им конструкции са родили различни теории. Според някои историци високите данъци в Пулия преди векове са накрали хората да строят къщи без цимент, за да може да ги разглобят бързо и при нужда.

Трулите са обявени за национален паметник на Италия, както и за част от световното историческо и културно наследство от 1996 година. Макар и да попадат в списъка на ЮНЕСКО обаче доста чужденци са си купили къщички в Алберобело. Тази инвестиция им излиза наистина солено, защото реставрацията на една постройка е доста трудоемка и специфична.

Ако имате път към Италия, задължително посетете това китно градче и се потопете в атмосферата на спокойствие и чистота. Като всяко градче, отворено за туристи и тук има къде да отседнете и да хапнете, както и сувенирни магазинчета, от които да си вземете нещп дребно. Улиците са калдаръмени, бели и изключително чисти.

Разгледайте невероятните трули в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase