Снимка: flickr.com
fallback

Макар че в Индия живеят повече от един милиард души, в огромната страна все още съществуват места, които остават недостъпни за хората. В щата Мегхалая, намиращ се в северната част на Индия, има много субтропични планински гори. За да улеснят живота си, жителите на този район използват гениална форма на инженерство и започват да „строят“ живи мостове.

Много места в Мегхалая спокойно могат да бъдат определени като джунгла. Всъщност индийският район е едно от най-влажните места в целия свят. Реките често са бурни и опасни, теренът е неравен, има стръмни склонове и дебели листа по растенията. Находчиви хора обаче решили да облагородят своето родно място по възможно най-екологичния начин.

Вместо традиционните строителни методи индийците решили да построят мостове с помощта на съществуващите растения. Разбира се, задачата не била лесна и изисквала повече търпение заради своята специфика. Корените на растенията трябвало от къси и чупливи да се превърнат в дълги и здрави. В продължение на много години хората „обучили“ корените да растат над пропастта и да се съединят с останалите растения на отсрещния бряг.

С течение на времето живите мостове станали изключително ефективни. Някои от тях достигат до 30 метра дължина. Още по-удивително е, че за някои от мостовете се смята, че са на повече от 500 години.

Средно за „построяването“ на един мост са нужни поне 20 години, за да могат корените да пресекат реката. Много по-дълго време обаче трябва да се чака, за да може човек да върви по тях. Когато този момент настъпи, върху един мост може да застанат десетки хора едновременно.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте уникалните живи мостове в Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 години

Най-после нещо от тИАлото, което да става за четене и да не е свързано със секса.

1

Анонимен

преди 10 години

готино, ама бавно

fallback