Снимка: flickr.com

Будистката академия Ларунг Гар, известна още като Будисткия институт Сертар, се намира в долината Ларунг на височина около 4000 метра. Само 15 километра я делят от Сертар, позициониран в традиционния тибетски район Кхам. Академията е основана през 1980 година в изцяло необитаемата долина от известния лама Джигме Пунтсок.

Въпреки отдалеченото си местоположение Лагунг Гар нараства до един от най-големите и влиятелни центрове за изучаване на тибетския будизъм в света. Днес в него се обучават повече от 40 000 монаси, монахини и студенти. Кампусът на академията е внушителен. Къщите се простират по цялата долина и нагоре към околните планини.

Огромна стена в центъра на духовното училище го разделя на две – едната половина е за монасите, а другата за монахините. Двете групи нямат право да преминават извън своята територия с изключение на общата главна зала, където се провеждат събранията. Къщите са построени в дървен стил, който е традиционен за този регион.

Повече от половината, обучаващи се в Ларунг Гар, са жени. На други места в Тибет съществуват подобни академии, където приемът е ограничен. В Сертар обаче може да дойде почти всеки, който наистина иска да изучава будизма. Институтът привлича етнически китайски студенти и такива от Тайван, Хонг Конг, Сингапур и Малайзия. Първоначално в класовете се преподава на мандарин, а най-горните курсове се обучават на тибетски език.

Посетете  галерията на Tialoto.bg и вижте как протича животът в Ларунг Гар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase