Снимка: huffingtonpost.co.uk

Нощното небе, окъпано с хиляди звезди, е една от най-красивите и магнетични гледки в света.

Безброй светещи точици озаряват тъмния небосклон, напомнят за необятните размери на космоса и създават чувство на безгранична свобода. Подобно усещане, ако не и още по-вълнуващо, може да изпитате в Нова Зеландия.

От години пещерите Уайтамо са известна атракция, привличаща със своята уникалност. Те са разположени на границата на града Уайтамо, а пътят до тях преминава през малка джунгла. Уникалността на пещерите е в малките създания, живеещи в тях. Светулките, наречени Arachnocampa Luminosa, имат биолуминисцентни тела и отделят синьо-зелена светлина.

Тяхната значителна популация осветява горната част на пещерите, а гледката напомня на подземен небосвод. Малките светулки създават красив феномен, който привлича вниманието на различни научни работници.

Първите проучвания на Уайтамо започват през 1887 година. Освен светещите създания в пещерите се срещат още традиционните за много други пещери варовикови образувания.

Синьо-зелените светулки, придаващи почти футуристичен вид на Уайтамо, не се срещат само там, а обитават и други места по света. Това са заливът Тояма в Япония и езерата Гипслед в Австралия, които също впечатляват с красиви неонови светлини.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и се насладете на поредното чудо на природата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase