Снимка: designboom.com

Буркина Фасо e държава в Западна Африка и се води за една от най-бедните страни в света. Тя няма излаз на море и граничи с Мали, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Гана и Нигер. В южната част на Буркина, в непосредствена близост до границата с Гана, се намира това малко село, наречено Тиебеле. Тук можете да посетите тези уникални къщи "касена", които са собственост на главното кралското семейство на страната, което се състои от около 300 членове.

Тези колиби са истинското културно наследство на страната, най-вече заради своята интересна архитектура. Жилищата са направени от смес от изсушена на слънце глина, почва, слама и тор, навлажнена с хоросан и стъпкана с крака.

Тези къщи много приличат на добре познатите кирпичени сгради на коренното население в района, но са с по-ниски и дебели стени с цел да издържат на екстремни температури и бури.

Най-интересното нещо в тях е сложната им орнаментика, която покрива почти всеки квадратен сантиметър от фасадата. Рисунките са направени от цветна кал и тебешири. Те разказват изразителни истории за културата на племето гурунси, илюстрирайки почти всички предмети, използвани в нормалното ежедневие на местните.

Някои от укрепените колиби са декорирани и с камъни, с малки отвори и саксии. Най-големите автори на тези красиви и абстрактни стенописи са жените от племето. Логично това село е едно от малкото официални туристически атракции в Буркина Фасо и срещу дребна сума пари ти осигуряват гид, който разказва историята на селището на френски език.

Колибите имат различни форми, в зависимост от това кой живее в тях: големите правоъгълни колиби са за женени двойки, кръглите със сламени покриви са за самотните мъже, а тези с форма на осмица са за по-възрастните двойки с големи деца, които все още не са се отделили.

Къщите нямат прозорци, а входните им врати са много малки и ниски, за да предпазват обитателите от врагове (има много атаки от диви животни).

Вижте снимките на това красиво африканско село в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase