В съседката ни Турция дебнат доста изкушения, особено сладки! Белек,Турция, Снимка: worldalldetails.com

Нова анкета разкрива кои са дестинациите в света, където е неразумно да спазвате диета или - ако решите да спазвате, то със сигурност ще я нарушите.

Отдавна се говори по темата, че като цяло има тенденция хората да наддават на тегло, когато са на почивка, но има държави, в които това важи с двойна сила.

След почивка туристите обичайно се завръщат в домовете си не само с няколко сувенира в повече, но и с препълнени стомаси и по-широк ханш и талия.

А от друга страна, малко са местата, на които реално можете да отслабнете. Може би в страни, където местната кухня не ви допада или сте алергични към някои от основните храни, характерни за страната. Другият вариант е да се намирате в страна от Третия свят, където храната е кът, но едва ли ще идете там на почивка.

Според едно ново проучване има няколко основни разлики между половете във връзка с темата. Около 40 на сто от жените наддават на тегло по време на почивка, а сред мъжете процентът е 50 на сто.

Жените средно напълняват с около килограм и половина, докато мъжете качват по около 2,5 кг.

Въпреки това, когато става дума за загуба на тегло, мъжете имат предимство - тези, които отслабват по време на ваканция, губят средно 3,3 кг от теглото си, докато жените махат скромния един килограм от фигурата си.

Ето и кои са дестинациите, на които трябва да забравите за диетите:

1. Кипър (средно се качва по около 1,5 кг)

2. Турция (качва се около 1,38 кг)

3. Португалия (1.30 кг)

4. САЩ (1.08 кг)

5. Гърция (0,92 кг)

6. Холандия (0,83 кг)

7. Франция (0,51 кг)

8. Австралия (0,50 кг)

9. Италия (0,44 кг)

10. Белгия (0,33 кг)

Ако тези цифри ви изглеждат ниски, не забравяйте, че те са изчислени за 10-дневно пътуване, а не за двуседмично. Освен това те са средни нива, тоест може да качите и повече, и по-малко.

Сред страните, най-подходящи за отслабване според тази анкета, са Германия (със средна загуба на тегло от 1,75 кг), Канада (с около 1 кг) и Ирландия (0.17 кг).

Според проучването едни от най-основните фактори за това напълняване са:

- По-обилното хранене, в сравнение с това у дома. Там не се налага да готвите, а всичко ви се поднася на тепсия – логично е да ядете повече.

- Дегустацията на много нови храни като част от забавлението. За съжаление, голяма част от тях са висококалорични.

- Консумирането на повече алкохол. Със сигурност знаете, че в алкохола се крият много празни калории.

- Високото качество на храните. Понякога местната кухня е твърде вкусна! Традиционната кухня на страни като Испания, Франция, Италия, Португалия и Гърция е трудна за устояване.

- Ядете по-често. Много хора в съвременния свят пропускат по едно дневно хранене, но не и когато са на почивка. Там си се хранят по три-четири пъти на ден и като цяло си угаждат.

- Храненето на бюфети. Бъдете придирчиви за това, което слагате в чинията си, ако сте на почивка в хотел, на базаall inclusive изхранване.

- Движите се по-малко. Това не е изненада, въпреки че някои хора си налага да спортуват дори и когато са на почивка. Все пак повечето от анкетираните казват, че предпочитат по-активно да си лежат на плажа.

А как можете да отслабнете на почивка?

- Ако сте на ски-ваканция, едва ли ще ви е проблем, но на летните почивки е доста по-трудно. Трябва да останете активни, като си намирате различни физически дейности. Карайте колело, запишете се на някакъв воден спорт, тичайте сутрин или си правете дълги разходки. Ако нищо от това не ви допада – то поне плувайте в басейна на хотела или в морето.

- Наблягайте на здравословната храна.

- Намалете разходите си за храна. Все пак сте отишли да видите това интересно ново място, глупаво ще е да похарчите бюджета си за ресторанти и хапване. Една пета от анкетираните признават, че високата цена на храната на последната им дестинация им е помогнала да останат във форма.

- Носете оскъдно облекло. То ще ви бъде стимул да запазите теглото си в норма. Изненадващо, но според същата анкета външният вид повече влияние на мъжете, отколкото на жените като мотивация.

В галерията на Tialoto.bg ще видите, които са най-трудните за устояване храни в различните дестинации от класацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase