Снимка: theworldroamer.com
fallback

Впечатляващият феномен, наречен "Вратата към Ада", се намира в средата на пустинята Каракум в Туркменистан (бившият Съветски съюз), в кратер край село Дарваза.

Това място се намира на около 260 км северно от столицата на Туркменистан – Ашхабад. Зловещото чудо е известно по целия свят като "Вратата към Ада" и е съвсем очевидно защо прозвището му е такова.

Кратерът представлява дупка с дълбочина от 25 метра и диаметър от 70 метра. Ямата е на повече от 40 години и повечето местни вярват, че това явление е паранормално и не може да се обясни.

Други хората смятат, че „феноменът" всъщност се дължи на търсенето на газ.

Говори се, че екип от съветски геолози е правел сондажи за природен газ в района и това се е случило в началото на 70-те години.

В крайна сметка се оказва, че под терена има пещера, която се срутва и така се отваря тази огромна дупка, пълна с метан. Въпреки че не е имало жертви от това срутване, все пак голямото количество метан, което се освободило от пещерата, е предизвиквало екологична катастрофа в района.

Тъй като метанът, продължавал да излиза от кратера и да нанася вреди, геолозите решили да го запалят. Учените очаквали природният газ да изгори само за няколко дни, а горенето продължава повече от 40 години! Отстрани „Вратата към Ада" прилича на вулканичен кратер с кипяща лава.

Днес това място е туристическа атракция, която набира все по-голяма известност и много хора се стичат тук, за да погледнат в огнения пръстен който наподобява адското място от фантастичната сага "Властелинът на пръстените", където героят трябва да хвърли пръстена.

Вижте кадрите от това явление в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Пешо Мастиката

преди 11 години

До Анонимен Тази държава е наистина уникална. Там социалното в живота на хората е следствие на родово общинния строй. Официално има 3 големи рода, които са се разбрали и са си поделили властите...президент, министър председател и духовен водач. И всеки от родовете се занимава със съответнен отрасъл от икономиката и никой на никого не се меси. Уникално е решението на парламента им да направи президента си пожизнен, а малко по късно и длъжноста наследствена.

16

Анонимен

преди 11 години

а мислим че е страна от трети,четвърти,пети,незнам още кой, свят. Умни хора,умна държава, умни цени,висок стандарт. НЕ,ТОВА НЕ Е ВРАТАТА КЪМ АДА. ВРАТАТА КЪМ АДА Е В БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО СМЕ СТИГНАЛИ ДО ДЕВЕТИЯ КРЪГ /ПО "АД"-ът ОТ ДАНТЕ/. БЛАЗЕ НИ !

15

ИТ

преди 11 години

Красив пожар!

fallback