Окулус, Снимка: lasvit.com

Абу Даби е град, в който не се появяват случайни неща. Лукс, блясък, може би малко кич и много пищност са думите, които определят всяка сграда и по-специално хотелите в този райски кът. Когато видят първия хотел от веригата „Jumeirah“, всички остават без дъх. Името му е Etihad Towers Hotel и е част от композиция от пет кули – три жилищни сгради, една офис сграда и самият хотел.

Той разполага с 382 стаи и апартаменти, 199 обслужващи гостите помещения и безброй атракции. Безспорно впечатление прави интериорът на огромната сграда. В коридорите и стаите е пълно с произведения на изкуството, съставени най-често от кристали и скъпо масивно стъкло. Очите на всички гости често стоят „залепени“ с часове за таванската конфигурация Окулус, която се намира в лобито.

Интериорното чудо тежи 12 тона и се простира на площ от 140 кв. м. То съдържа повече от 250 000 кристални компонента и 12 800 ръчно изработени стъклени плетеници. Поради тежестта си масивната творба се крепи на дебели стоманени плочи и 160 стоманени пръта.

Идеята за Окулус е взета от класическата архитектура на 16 век. Окулус е латинската дума за „око“ и символизира отвора на в горната част на купола на Пантеона в Рим. Името се използва и като термин, нарицателно за кръгли прозорци, отвори и врати.

Окулус е само едно от хилядите кристални чудеса и форми в хотела. В изграждането на бляскавия интериор са взели участие 20 специалисти от Чехия, които заедно със стотици помощници са работили 28 000 часа по проекта.

Вижте тази красота в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase