Снимка: erasmushit.blogspot.com

Ако смятате да ходите в Норвегия, без значение къде точно отивате, опитайте се да посетите една от най-забележителните църкви в тази скандинавска държава, а именно "Боргунд", която се намира в едноименния район.

Посветете се на една историческа разходка през историята на страната във времето, когато викингите все още преобладаващо са вярвали в скандинавските богове. За тях знаем, че са били безстрашни грубияни с вкус към приключенията. Оказва се, че са били и изкусни дърворезбари, които са украсявали корабите със сложни гравюри, подобни на тези във въпросния храм.

Църквата е построена от тъмно дърво и е богато украсена с дърворезба, а покривът и стените ѝ приличат на гигантски дракон. Причините за това са, че въпреки че викингите се съгласяват да приемат християнството и да строят църкви за поклонение пред Исус Христос, те все пак продължавали да вярват в езическите зли демони.

Ето защо на този храм са направили дърворезби, изобразяващи дракон, който да отблъсква лошите духове, сякаш Бог и ангелите не могат сами да се справят.

Счита се, че църквата е сторена около 1181 година, а планировката ѝ е правоъгълна като на базиликите. Като нея са съществували около 1000 църкви, но повечето са разрушени. В момента има само 28 подобни, но тя е най-добре запазеният храм от вида си.

Този наистина невероятен храм е посветен на Св. Андрей и е почти непроменен и до днес. Той е по-богато украсен отвън, а интериорът му е по-опростен и семпъл. Природата в тази местност също е много красива и разходката дотук си заслужава!

Вижте богато украсената църква, строена от викингите в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase