Снимка: archdaily.com

В условията на глобална конкуренция печели този, който е оригинален и еко. С това се отличава и дизайнерското студио Oppenheim Architecture + Design, което работи по изграждането на невероятен курорт в пустинята на Вади Рум, Йордания.

До края на 2014 година там ще бъдат издигнати 47 пустинни хижи, които съчетават примитивността и лукса. Дизайнът цели да се впише в околната среда, без да нарушава нейния баланс дори визуално.

Обектът залага на прости архитектурни форми, като помещенията ще бъдат вградени в скалите, като се използва дизайна на природните дадености. За конструкциите ще се използват естествените каменни плочи, пясък и цимент. Сред водещите материали е и стъклото, което ще замества цели стени от помещенията.

За климатизацията ще се използва естествената хлад от скалите, както и топлината при нагряването им. Предвижда се използването на енергията да бъде минимално и тя да се набавя от естествени източници като слънцето и водата.

Идеи за експлоатирането на курорта дизайнерите черпят от цивилизациите, живели преди години по тези места. Сериозно внимание е отделено на опазването на природните ресурси, като е предвидено изграждането на система, която да събира дъждовната вода.

Площта на пустинното архитектурно чудо е 80 000 кв.м.

Вижте как ще изглежда в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase