Снимка: historicum.com

Един безлюден и разрушен град, се превръща в грандиозна туристическа атракция в Алжир. Името му е Тимгад и там няма признаци на живот. Той е бил римска колония в Северна Африка, основан от император Траян преди около 2000 г. Намира се до пустинята в подножието на планините Аурес, на около 35 км източно от град Батна.

Макар днес там да има само руини, мястото носи своето величие. Градът е строен от римски воини, които да представят мощта на Римската империя. Те трябвало да го бранят и за награда след битките получавали правото да живеят в разкош в него. Тимгад е бил планиран да побира около 15 000 души.

Архитектурата и разпределението на постройките напомня шахматно поле – има две централни улици -декуманус максимум (улица, ориентирана от изток на запад) и кардо (улица с посока север-юг), които били оградени с поредица от коринтски колони. В западния си край декуманус максимум завършва с висока 12 метра триумфална арка, наречена Траяновата арка, която частично е възстановена през 1900 г.

Арката е изградена от пясъчник в коринтски стил - с три арки, от които централната е широка 11 метра. Известна е още като арката на Тимгад.

Сред другите запазени постройки са театър с 3500 места, термите, библиотеката и базиликата.

В южната част на града се намира Византийската цитадела, построена на по-късен етап от създаването на града. Стотици години жителите на Тимгад са живели в мир и спокойствие и той дори става център християнството в началото на 3 век. Четири века по-късно берберите успяват да го превземат от византийците и той е напълно изоставен.

Повече от хиляда години мястото е тънело в забрава и едва през 1881 г. той е открит.

Докоснете се до магията на това място в дълга история и славни победи и загуби като разгледате галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase