Снимка: trekearth.com

Република Мавриций е островна държава в Индийския океан, разположена край югоизточния бряг на Африка. Освен главният остров Мавриций, към републиката спадат още множество по-малки острова. Цялата островна група има вулканичен произход.

Мавриций е известен със своята невероятна природа и екзотика. Южната част на острова е планинска, централната част е платовидна, а на север се простира крайбрежна низина. Две от най-големите природни красоти и туристически атракции на острова са водопадите Шамарел и цветната земя.

Водопадите Шамарел са най-големите на острова. Те представляват три по-малки водопада, които падат от около 90 метра височина надолу към платото. Преди години водопадите са били най-популярната природна забележителност на Мавриций.

Това обаче се променя през 1960 година, когато е открита цветната земя. Сега тя е най-популярната туристическа атракция на острова. Цветната земя представлява дюни, в които се откриват седем различни цвята - червено, кафяво, виолетово, зелено, синьо, лилаво и жълто.

Уникално свойство на цветния пясък е, че дори да вземете няколко различни цвята и да ги смесите, те отново се разделят. Как се случва това остава мистерия за учените. Друга загадка е защо пясъкът на цветната земя не е ерозирал. Районът там има тежък дъждовен сезон, ефект, от който е именно ерозията.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте впечатляващите природни дадености на Мавриций.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase