Снимка: beautifulplacestovisit.com

Град Баган (по-рано наричан Паган) в Бирма е древен град, който е дом на над 2 хиляди храма и пагоди. Много кралства претендират, че Баган е бил тяхна столица в миналото.

Той е малко градче с площ от 67 кв.м., но историята и културата му могат да си съперничат с далеч по-големи населени места. Храмовете на територията му са построени преди повече от 1000 години.

По време на владичеството на крал Анората Баган процъфтява. Присъединяват се княжества и държави към територията на Бирма и се строят архитектурни съоръжения, част от които са съхранени и до днес.

Първият голям храм в Баган - Анамда е бил построен от крал Тилуин Ман през 1091 г. Той е сред най-внушителните постройки в града. В средата на XII век пък е издигнат най-високият и масивен храм – Татбиню. Пред входа му има малък двойник, за изграждането му на който според преданието е поставяна всяка 10000 тухла от гигантския му събрат.

Отпечатъкът от славното минало на града е сред основните атракции за туристите, ала днес мястото е по-комерсиализирано. Там може да намерите 4-звездни хотели, да се насладите на съвременна кухня и да опознаете местността с кола, колело или дори на кон.

В Баган можете да се насладите и на местни арт изделия от лак и бамбук. Сред другите атракции е еднодневна екскурзия до планината Попа, която е на 50 км от града. В нея има красив манастир, до който се достига след изкачване на 777 стъпала.

Ако ви влече славното и тайнствено минало, усетете красотата и мъдростта на Баган. Снимки може да видите в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase