Снимка: pamudurthi.blogspot.com, Сарисаринама – Венецуела
fallback

Тепуи представлява планина, завършваща на върха си с плато. Това са най-старите скалисти формирования на Земята, изградени от отвесно разположени блокове от докамбрийски пясъчник или кварцитни скали. Ерозията оформя платото в течение на милиони години, като островните планини дават началото на тепуи.

Най-голямата концентрация на тези планини е в югоизточната част на Венецуела, на границата с Гвиана и Бразилия, но големи скални образувания с плоски върхове съществуват и на други места на планетата.

Тепуи са осеяни с гигантски отвесни дупки, достигащи до 300 метра в диаметър и с отвесни стени, достигащи 300 метра дълбочина. Тези дупки са се образували вследствие пропадането на сводовете на тунелите, просечени в недрата на тепуи от подземните реки.

Платото на тепуи е напълно изолирано от заобикалящите ги земи, което ги прави екологични острови. Поради надморската височина климатът е различен от този долу. В Голямата савана на върха температурите са по-ниски, а валежите чести и изобилни, докато в основата на планината климатът е тропичен — топъл и влажен. Някои тепуи са обвити в дебели облаци почти през цялата година.

Физическата изолация от останалия свят поради високите и трудни за изкачване отвесни скали в течение на милиони години води до образуване на ендемични растения и животни. Някои дупки в един тепуи представляват от своя страна „остров в острова". В тях се срещат уникални само за тях растения.

Разгледайте "Домът на Боговете" в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

умник

преди 11 години

Днешните маймуни и хората се съвременници на отдавна съществували видове, които ние за по- лесно наричаме маймуни, така че ние сме по скоро братовчеди със днешните маймуни, а не техни внуци

8

до 12

преди 11 години

кои и каде го е доказал това нещо? четеш го по блоговете или имаш предвид далеч по сериозен източник? мноооого сте невежи!!!

7

до 11

преди 11 години

По логиката на Дарвин, всички сме били маймуни, нещо което е доказано, че не е така от много време, но все още се преподава в училище и се показва по Дискавъри :)

fallback