Снимка: Flickr User srlasky

Пещерите на Аджанта датират още от преди 2000 години, когато започва работата по построяването им. Те представляват будистки храмове и се намират в Махаращра, Индия. В продължение на стотици години са построени всичките 31 паметника, дялкани камък по камък в стената.

На 28 април 1819 година британският офицер Джон Смит случайно открива входа на една от пещерите. Той я изследва и оставя името си върху една от колоните заедно с датата, когато я открива.

Макар и избледнял, надписът може да се види и днес. Преди да бъдат открити пещерите на Аджанта са били дом на прилепи, птици и по-големи животни в продължение на стотици години.

Скалните храмове били използвани основно като молитвени зали. Като дизайн те се доближават до съвременния римски такъв. Първите пещери са изсечени по времето на империята на Sātavāhana – около 203 година пр. Хр.

Всички пещери са обрисувани с множество рисунки и скулптури отвътре. Всяка повърхност, освен пода, е изрисувана с различни картини, изобразяващи будистката митология и живота по онова време.

Убедете се в уникалността на Пещерите на Аджанта, като разгледате галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase