Снимка: flickr.com
fallback

Кападокия, което в превод от персийски значи „Земя на красивите коне", е историческа област в Мала Азия, между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Кизил-Ирмак. Това място сякаш е извадено от приказките.
Тази обширна високопланинска област, поразява с историческото си богатство и неописуемата си природа.

Уникалността на района е формиран от изригването на връх Ерджиес и връх Хасан, преди 60 милиона години, когато се разпространява дебел слой пепел над района. С течение на времето той се втвърдява в мек порест камък, известен като туфи. Ерозията от дъжда и вятъра създава долина в меката скала, която оставя след себе високи участъци от интересни образувания, известни като "приказни комини".

Чудноватите образувания са дооформени от човешката ръка, която е издълбала в тях домове и едни от най-старите християнски църкви и манастири.

В I век Пр.Хр. Кападокия била римска провинция. По-късно влиза в състава на Визанитийската империя, а след това и на Турция. Тя е била значима държава, която е приютявали много християни и мъченици за вярата като св. Георги Победоносец.

Кападокия била известна с образоваността на своите жители. Около 863 година тя става византийски укрепен град с мощна военна база на източната граница.
От края на XI век Кападокия е под турска власт.

В уникалните скални църкви и манастири са запазени и до днес неповторими стенописи от VI-XII в. и съкровени образци на византийското изкуство.

С причудливите си скални пирамиди, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Заради своите геоложки, исторически и културни особености районът е популярна туристическа дестинация.

Изумителните красотата на Кападокия можете да видите в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

посетил Турция

преди 11 години

Видях Ефес и Храма на Артемида, едно от 7-те ЧУДЕСА НА СВЕТА! Какво бе учудването ми, когато от стотиците колони на храма бяха останали само 2-3. Останалите бяха използувани за строеж на джамия на 100 метра северо-източно от Великия храм! Кощунство!

57

афродита

преди 11 години

За успокоение на турско настроените и българите във форума бих искала да обърна внимание на следните факти-когато преди 60 млн.години природата оформя пейзажа турци няма. Когато в в пр.Хр. става римска провинция, турците още не са заченати биологически. От 863г. разбира се е византийска територия с най-старите църкви нямащи нищо общо с гордите завоеватели от Анадола. Турците използват чуждо културно наследство. Факт.

56

Орхан Памук

преди 11 години

На откриването на Франкфуртския панаир Орхан Памук не се поколеба да обвини родината си, че продължава да ограничава свободата на словото. Направи го на официалната церемония в присъствието на президента Абдулах Гюл. "Въз основа на чл. 301 от Турския наказателен кодекс, с който се опитват да сплашват писатели като мен, стотици автори и журналисти са изправяни пред съд и са осъждани", заяви Нобеловият лауреат.

fallback