Снимка: Image Credit Flickr User MrSnooks

Windcatchers или в буквален превод "ловци на вятъра" са всъщност традиционен, персийски архитектурен елемент за създаване на естествена вентилация в сградите.

Тези комини, които приличат на кули с процепи са перфектно решение за регионите с много горещ климат.

Windcatchers се срещат в почти всички страни от Близкия изток, повлияни от древната персийска култура като Иран, Афганистан и Пакистан.

Тези вентилационни системи са играли ролята на климатична инсталация в продължение на векове. И все пак, какъв е техният произход и дали не могат да бъдат решение за някои съвременни архитектурни проблеми?

"Ловците на вятъра" могат да имат различен дизайн и размер и функционират по три различни начина като и трите са свързани с вентилацията и охлаждането на сградата. Те са дело на най-ранните заселници в Близкия изток. Древните перси ги измислили не само, за да охлаждат домовете си, но и за да държат на хладно бързо развалящите се храни.

Тези комини, всъщност улавят въздушната струя през своите отвори, а въздухът слиза надолу към долните помещения. Това, естествено, не е достатъчно, тъй като отвън влиза горещ въздух. Ето защо на пода на помещенията имало големи отвори, които водели към подземни канали, дълбоко под земята. Тези канали са служели главно да снабдяват сградите с прясна питейна вода като някои от тях са построени върху течаща вода.

Разгледайте тези архитектурни решения и научете повече за тях в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase