fallback

 

Общ преглед

 

Гренландия е най-големият в света неконтинентален остров. Площта му е 2 130 800 км².

Гренландия е разположена между Северния Ледовит океан и Атлантическия океан и е част от континента Северна Америка.

Леденият шелф на Гренландия е вторият по големина в света. Той представлява 10% от световната ледена маса. С изключение на няколко защитени долини в Южна Гренландия климатът е арктически и средната температура в най-топлия месец юли не надвишава 10°C. В центъра на Гренландия средната температура през февруари е -47°C (абсолютният минимум е -70°C).

Населението на страната е 56 344 души (2007), от тях 45 000 са гренландци и 11 000 датчани. Коренните жители се наричат инуити, което означава хора. На езика калаалисут Гренландия се нарича Калаалит Нуунат – Земя на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

13

преди 12 години

снимка 9 много ме впечатли!Сигурно е интересно да го видиш, но не и да живееш там!Знам го от личен опит - живяла съм в Коми 2г. и 8 м. и то с една отпуска!Ние много трудно свикваме на техния климат, защото сме родени при умерени температури!А белите нощи са нещо УЖАСНО -в22 часа грее слънце, слагаш 2 одеала по прозорците, за да спиш!Зимата пък/ която е от септември до май/ е все нощ - светло е между 10 и 14 часа!Това страшно подтиска и изнервя!

22

Анонимен

преди 12 години

абе, я живейте там. свалям им шапка на тези хора.

21

Анонимен

преди 12 години

на снимки е хубаво, даже и някоя екскурзийка може да ви хареса, ама да живееш там - не.а до тоя с неговата тъпотия, че можем да правим каквото си искаме защото нищо не зависи от нас, ами като изсечем и последното дърво и изгорим всички въглеводороди и ги върнем в атмосферата ще разбереш ама ще бъде късно

fallback