Изображение: Boeri Studio
fallback

Общ преглед

 Две сгради, които сега се строят в центъра на Милано, очевидно ще станат първите на нашата планета, плътно засадени с дървета от горе до долу.

"Вертикалната гора" (Bosco Verticale) е проект на италианския архитект Стефано Боери. Това са две жилищни сгради, на чиито етажи ще растат около 900 дървета с различен "ръст" – 3, 6 и 9 м. Плюс различни храсти и цветя.

По данни на SkyscraperPage по-високата сграда, Torre E, ще се издигне на 105 м и ще има 24 етажа. Здание Torre D ще бъде със 17 етажа и ще е високо 78 м. Освен жилища и градини, във вертикалната гора ще има ресторанти, фитнес зали и паркинги.

Блоковете обаче ще бъдат зелени не само отвън – в тях ще работят слънчеви и ветростанции, прогресивни системи за вентилация, осветление и всевъзможна циркулация, предава Inhabitat.

Строителството е стартирало през 2007 г. и трябва да приключи през 2012-а. Бюджетът на проекта е 65 млн. евро.

Между другото във Валенсия тече реализацията на много подобен проект. 21-етажна сграда с дървета проектираха испанци от студиото Mgaarqtos и холандската компания MVRDV (1, 2, 3, 4, 5). Зданието се нарича Torre Huerta и се определя като "социополис".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

хахаха

преди 12 години

ами такава кооперация има покраи Риото по посока Бласко. Е с по малко дървета е но никой не се впечтлясва... камо ли статии да пише за нея?!?!?! Освен това комонидада е солен на тия кооперации. Със сигурност над 50 евро на месец, че може и до 150 да удари :D :D :D нсамо е разбрах само защо с подобни шлаки храните хората в БГ? може би щото живеят още в пещери?!? и ще се впечатлят на нещо дето тука никой не поглежда?!?! Що не земете и статия за топлата дето се къпя тука да напишете

70

Italianec

преди 12 години

Pulna prostotiaaa, ai shte si govorim sled sraka na eksploatacia da vidim kolko e gorista sgradata :))) prrrrrrrrrrrrooooooooostoooooootiiiiaaaaaaaaaa

69

Анонимен

преди 12 години

Една слива на балкона и едно миниказанче за ракиня :))) Да не говорим че ще има секс в гората.

fallback