Снимка: Martin Gommel/Flickr
fallback

Никога не ми беше хрумвало да стигна до Норвегия с кола, защото предполагах, че цената на пътуването със самолет е същата. Тъй като обаче колата има своите предимства, а именно - да отидеш там където искаш, планът влезе в действие.

Какво ни трябва, ако искаме да отидем с кола в Европа? Сигурно знаете повечето неща, но е разумно да ги повторим, особено ако ви чака път около 10 000 км.

Предварителна подготовка:

Смяна на масло и филтри - тези неща се сменят на 10 000 км и ако смятaте да пътувате дълго, по-добре сменете маслото още тук.

Застраховка assistance - около 150 лв. Важи за една година. Нужна ви е, в случай, че закъсате на пътя и се нуждаете от пътна помощ. Застраховката покрива само превоза до най-близкия сервиз.

Зелена Карта - След като имате застраховка Гражданска отговорност, обикновено трябва да си извадите и допълнителен сертификат (самата зелена карта), която да покажете на излизане от България.

Много застрахователи предлагат обща застраховка за Европа, която включва Каско, Гражданска Отговорност, Асистанс и други.

Преди да тръгнете е добре да прегледате колата за скрити дефекти и повреди, които могат да се прояват по време на пътуването.

GPS:

Изключително ценен помощник. Всеки от нас може да следва карта и да стигне до даден град. GPS-ът обаче ви дава възможността да стигнете до точен адрес, като ви изчислява най-краткия и удобен път.

Има информация за еднопосочните улици, фериботите, бензиностанциите, забележителности и дори информация за задръствания и ремонтна дейност. Много от предлаганите в България навигатори поддържат български език и ви задават маршрута гласово.

За съжаление, доста GPS-и все още имат проблеми със Сърбия и ви задават автоматично път през Румъния,  което е по-бавно и доста по-дълго като маршрут.

Сред най-предпочитаните марки са Garmin, Magellan, TomTom, HP и Mio.

Винетки и магистрални такси:

Сърбия:

Не ви е нужна винетка, за сметка на това в тази държава ще платите най-скъпите магистрални такси. За да преминете през цялата страна, ще се бръкнете с 23 евро. Няма никакъв смисъл да заобикаляте магистралите и да пестите пари, тъй като пътната мрежа почти навсякъде е в ремонт и движението е затруднено.

Унгария:

За Унгария задължително ви трябва винетка. Тя е електронна и вместо стикер получавате само касова бележка. Няма винетка за 1 ден, а тази за 4 дни е на цена около 7 евро.

На излизане от Унгария (особено, когато се прибирате насам) винаги ви искат касовата бележка от винетката на границата, така че не се двуомете да си закупите, въпреки че в страната едва ли ще ви я поискат.

Словакия:

Няма магистрални такси, но доколкото знаем, съществува винетка. Практиката показва, че тя не се изисква никъде и спокойно можете да преминете страната без да имате проблеми. Все пак, ако държите да си платите, ще получите информация на всяка бензиностанция. От мнениеята на хората разбрахме, че глобата е около 240 евро.

Чехия:

Необходима ви е винетка, няма магистрални такси. Цената за 1 седмица е около 13 евро, за 1 месец е 21 евро.

Германия:

Няма нито магистрални такси, нито винетки. Плаща се винетка единствено за ТИР-ове.

Швеция:

Няма винетка, плаща се само за мостовете Svinesund и Oresund (моста между Дания и Швеция).

Норвегия:

Също няма винетки, плаща се такса за магистрала само на някои места, като цената е отново около 5 евро с дребни изключения. Интересно е, че се плаща за черен път, който обаче е много добре направен. Таксата е около 2-3 евро на влизане в зоната. Излизането е безплатно.

Дания:

Плаща се мостът между Швеция и Дания (Малмьо - Копенхаген) и струва 28 евро за лека кола. Винетки няма, както и магистрални такси. Възможно е да плащате дребна сума за преминаване по големи мостове между острови.

Фериботи:

Фериботите си остават най-евтиният и сигурен транспорт през морето. Изчислени са така, че да спестите време и да платите малко под сумата, която бихте дали за безин, без да броим изгубеното време.

Швеция (Хелзинборг) - Дания (Хелзингор) - около 30 евро. Времетраене - под 1 час.

Германия (Росток) -Трелеборг (Швеция) - около 140 евро без запазена каюта. Времетраене - 5-6 часа.

Дания (Гедсер) - Германия (Росток) - около 80 евро. Времетраене - 2,5 часа.

Цените на фериботите варират в зависимост дали сте пеш, с колело или лек автомобил, както и от часа.

Цени на газ и бензин:

Цените на горивата в Сърбия са по-ниски от тези в България, така че, ако ще пътувате оттам, не зареждайте в България.

В цяла Европа газта е позната като Auto Gas или LPG,  а в Германия дори и като Earth gas на някои места. Можете да намерите много газостанции в Сърбия и Чехия. Малко по-трудно се намират в Германия и Унгария и често бензиностанциите на самата магистрала не предлагат газ.

За сметка на това в Берлин можете да заредите на всеки 3 от 5 бензиностанции.

В Сърбия газта е 60-67 цента, в Германия достига 70-80 цента.

Бензинът в цяла Европа се движи в порядъка 1,4 - 1,6 евро, като в скандинавските страни достига 1,8 евро за литър.

Полиция и контрол

Като цяло, да срещнеш полицейски пост в чужбина е доста трудно, но винаги имайте едно наум и спазвайте ограниченията.

На границите няма почти никакъв контрол и преминаването става лесно, особено на връщане, когато не спирате никъде преди Сърбия. Скандинавските страни контролират движението изцяло с камери и не се съмнявайте, че те работят безотказно, когато нарушите ограниченията за скоростта.

Паркинг

Да паркирате в голям европейски град не е толкова лесно, колкото изглежда. Пригответе си кредитни карти и монети да плащате на автомати, защото глобите са жестоки. Не си правете труда да си търсите безплатен паркинг, защото можете да получите скоба или да ви викнат паяк.

Дори в най-малките селища контролът е изключително сериозен и закъснение от 15 минути в норвежко село ни коства глоба от 40 евро.

Валута и разплащания

Въпреки че повечето страни, които преминахме, са част от ЕС, само в Германия се използа евро. За да не ви таксуват допълнително на по-високи цени заради разликата на еврото с местната валута, се снабдете с кредитна карта, която е валидна абсолютно навсякъде по магистрали, заведения и бензиностанции.

Ако имате допълнителна информация, можете да я споделите с нас.

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Valentin Jelev

преди 11 години

Здравейте!Искам да Ви предложа информация за газстанциите в Норвегия . Собственик съм на газстанция в Кристиансанд , Норвегия . Кристиансанд се намира в най-южната част на Норвегия, срещу Дания . Пътувашите за Ставангер , Берген или Осло често избират да минат оттук . Пътят минава през Хамбург на север през цялата дължина на Дания до Хъртшалс където се взема ферибот два пъти на ден за Кристиансанд Норвегия . КОЙТО ПЪТУВА ПО ТОЗИ МАРШРУТ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ЗАРЕДИ ГАЗ НА ПОСЛЕДНИТЕ ГАЗСТАНЦИИ В ГЕРМАНИЯ И ДА НЕ ТЪРСИ ГАЗ СТАНЦИИ В ДАНИЯ ПО ДВЕ ПРИЧИНИ - В ДАНИЯ ИМА 6 ГАЗСТАНЦИИ КОЙТО СЕ НАМИРАТ ДАЛЕЧЕ ОТ ГЛАВНИЯ ПЪТ И ГАЗТА Е СКЪПА И НЕ Е ИЗГОДНО ДА СЕ ЗАРЕЖДА .Цените за ферибота варират много, но не надвишават 100-120 евро за кола . Инфо на colorline.no, на сайта може да се купят и билети за ферито . Цената на бензина в Норвегия е между 1,8 до 2 евро , цената на газта е между 0,8 до 1,1 евро за литър . Цената на газта на моята газстанция е 6.80 крони -около 0,9 евро . В момента едно евро се разменя за 7,3 крони . Инфо за газстанциите в Норвегия може да намерите на gjelstenli.no или на lpgnorge.no . Повечето газстанции в Норвегия разполагат с банкови терминали които приемат много видове дебитни и кредитни карти . НА НЯКОИ ОТ ТЕРМИНАЛИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЕРЕ СУМА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ И СЛЕД ТОВА СЕ ПОСТАВЯ КАРТАТА И СЕ ВЪВЕЖДА ПИНА, АКО НЕ НАПРАВИТЕ ТОВА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ЗАРЕДИТЕ .НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, ЧЕ СТЕ ИЗБРАЛИ ПО-ГОЛЯМА СУМА А НЕ СТЕ ЗАРЕДИЛИ ТОЛКОВА-СЛЕД КАТО ЗАРЕДИТЕ ПОСТАВЯТЕ КАРТАТА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ И БЕЗ ДА ВЪВЕЖДАТЕ ПИН РЕСТОТО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ВЕДНАГА НА СМЕТКАТА И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ КАСОВ БОН , АКО ЗАБРАВИТЕ, ПАРИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ АВТОМАТИЧНО НА СМЕТКАТА СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ . Моята газстанция разполага с такъв терминал . Обикновено на газстанциите има закачени два вида адаптери , италианска чинийка и холандски байонет , но препоръчвам да се снабдите с необходимите адаптери от България . В Норвегия има около 100-150 газстанции и почти никъде няма указателни знаци , затова препоръчвам да се ползва GPS .Внимателно направете маршрута си и набележете местата къде ще зареждате, за да не карате на бензин . Понякога разстоянията между 2 газстанции може да е 150-200 км . Ако имате други въпроси може да ми пишете на once***abv.bg . ПОЖЕЛАВАМ ПРИЯТЕН ПЪТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПОСЕТЯТ КРАСИВАТА НОРВЕГИЯ !

50

deponert

преди 12 години

Управление денежными средствами 7.7 Программа предназначена для автоматизации бизнес-процесса по управлению денежными средствами в коммерческих организациях любой сферы деятельности. poad2.narod2.ru

49

repoheds

преди 12 години

Продукт Инфокрафт: ЖКХ. Учет в управляющей компании, разработанный на платформе 1С:Предприятие 8.1, ориентирован на решение учетных задач на предприятиях среднего масштаба: управляющие компании, крупные ТСЖ, ЖСК и другие организации, new7652.narod2.ru

fallback