Снимка: Dnes.bg
fallback

Като стане дума за Румъния, винаги се сещам за една от изцепките на Бай Ганьо: „Европата ли? Аз цялата Европа съм изръшкал - от Тимишвар, та чак до Турну Мъгуреле...“ (пък то и двете – в Румъния). Та и аз като бай ви Ганя – изръшках я Румънията – от Гюргево, та чак до Букурещ. По време на краткия път Русе – Букурещ и по време на разходката си из столицата на Румъния, докато трупах впечатления, не можех да се въздържа да не я сравнявам с България. Сега обаче ще се опитам да изложа само впечатленията си (при това с уговорката, че са събрани по време на едно денонощие престой), а сравнителния анализ можете и сами да си го направите. Дунав мост. Там проститутки няма. Вече. Или поне не се виждат. А границата се минава лесно - само показваш лична карта. На румънската граница има чейндж бюро с надпис Banka, което е с размери метър на метър на метър и в това пространство има място само за дебелия „служител на банката“, който ти обменя парите не се знае по какъв курс, дава ти румънски леи и никаква касова бележка. А, и не знае да говори на чужди езици. Фрапиращото беше, че трима души обменихме по 10 евро, а получихме различни суми леи за тях. Явно курсът се променя според преценката на дебелака - ако си му симпатичен, дава ти повечко леи. Селата. Румънските селяни определено имат афинитет към шаренията и кича. Защото къщите са всичките боядисани в ярки цветове, преобладават оранжевото и жълтото. Къщите не са еднотипни, с най-разнообразна архитектура са, но все пак имат общи черти: всичките са едноетажни, всичките са с ламаринени покриви (това наистина ме впечатли, сигурно си има обяснение защо предпочитат ламарината пред керемидите).

И всичките имат закрити веранди с миниатюрни колони и арки, украсени с какви ли не блестящи неща – цветни стъкълца, шарени фаянсови плочки, слюда, мозайка – които искрят на слънцето и придават приказен вид на къщурите.

Много колоритни къщи, но за разлика от тях, дворовете са съвсем занемарени и превърнати в складове за всевъзможни боклуци. Селцата са малки (поне тези, през които минахме), с по един ред къщи от двете страни на пътя. Но пък в тях кипи живот, пълни са с хора и има много деца, които си играят на тумби в прахта. Ландшафтът. От Дунава до Букурещ, че и отвъд – все равнина. Огромна – докъдето погледът ти стига – ветровита шир. Обработена. Царевица, люцерна и други насаждения. Преобладаващо царевица, разбира се. Между селата видях потресаващата гледка на една каруца с магаре, заседнала в дупка. Огрооомна, натоварена с царевица каруца, теглена от едно дребничко клепоухо магаренце, с разтреперени от усилието да я тегли крачкà. Стопанинът му го налагаше безмилостно с една сопа, а то се напрягаше със слабите си крачета да измъкне каруцата от дупката. Покъртително! Като стана въпрос за потресаващи гледки, да не забравя да спомена пияницата в Букурещ - гол до кръста, слаб и жилав, кандилкащ се с бутилка в ръка по средата на огромен оживен булевард. Беше запречил движението по целия булевард. Всички коли - спрели, търпеливо изчакваха силата на случайността да го закара до спасителния тротоар. Пътищата. Е, те много ми харесаха. Широки и съвсем нови. Красиви и равни, особено от границата до Букурещ – удобен бърз първокласен път с кръгово движение за обратен завой през около 10-ина километра. И в столицата повечето пътища са добре асфалтирани, без дупки, кръпки и неравности. Хората. Хората са грозни и зле облечени. Съжалявам, че трябва да го кажа, съжалявам, че е така, но една хубавица не видях по улиците. За румънските жени казват, че били „деца на асиметрията“. Общото впечатление, което правят хората, които срещнах, е че са бедни. Съдя по дрехите им – стари, демодирали и безвкусни. Освен това са адски изнервени (особено шофьорите) и недружелюбни. Единствените, с които успях да обменя реплики, бяха полицаите (които, между другото, говорят много добре английски). Шофьорите карат като луди из града, поне с 80 км/ч, и са абсолютно реално способни да те сгазят, ако им се изпречиш на пътя. Да пресечеш улица в Букурещ си е чисто самоубийство и трябва да си голям екстремист, като мен, за да го направиш. Е, и местните се оправят, защото са свикнали, все пак сгазен човек не видях. На улицата срещнах едно дете. Едно просяче, което особено ме разстрои – на около 8 години, преждевременно издължило се за възрастта си, тънко като клечка, облечено с... пижама - раирана избеляла и прокъсана.

Но в очите му се четеше не типичното за просяците раболепие, тъга и скрита надежда за неясно щастие, мълчалива молба или нетърпима наглост, която сме свикнали да виждаме в очите на просяците, а зряло спокойствие, самочувствие, уравновесеност и знание за собствената си цена. Очите на възрастен мъдрец. Дадох му всичките си пари. Има доста просяци по улиците. Има и боклуци, и бездомни кучета. Освен това... много роми... ама много! Бях в центъра, там където са големите административни и бизнес сгради. И в непосредствено съседство – циганската махала.

Странно, шокиращо съжителство на мизерия и хипербогатащина. До огромна прелестна сграда в стил необарок – схлупени къщички, наплякани една върху друга с намятано направо по улицата на въжета пране и вонливи външни тоалетни. И много роми, които изглеждат доста агресивни. Аз – сама, с фотоапарат на врата – очевидно заблудена туристка, се стреснах не на шега и почти тичах по уличките. И... изгазвайки от тази мизерия, се озоваваш на един безкрайно голям площад с дворец в дъното. Дворец – и то какъв! Най-огромното здание, което съм виждала някога. То и от Космоса се виждало това – построеният от Чаушеску дворец - типична сталинистка архитектура, в който в момента се помещава Сената на Румъния. Грандоманско и грозно. Точно срещу двореца - „румънското Шан-з-Елизе“, както го кръстих – един огромен булевард с фонтани по средата. И огромни сгради в стил необарок. Наистина красиво! Така естествено в Букурещ съжителстват красивото и пошлото, европейското и източноевропейското, лъскавото и мизерното. И сега ми се иска пак да се върна, за да видя и науча повече за Румъния.

Защото не ми стигна, каквото видях. Защото не видях културата, изкуството на Букурещ, не се срещнах с интелектуалци, не видях нощния живот на града, а това е обратната страна на града, която ще преобърне сегашната ми представа. Вечерта бях на концерт в прекрасен амфитеатър в централния парк на Букурещ (това беше и целта на посещението ми, всъщност). А в парка – пълно със сватби. Странни привички имат румънците – венчават се в парка. С официалните му тоалети, с булката начело, сватби на тумби из целия парк и се снимат, и се веселят. Весела работа.

Снимки от Румъния

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Милушева

преди 16 години

И аз като авторката на статията изръшках Румъния. От 1997 я посещавам и съм очарована...от хората. Разбира се всяко стадо си има ***. Повечето от написаното е вярно...не само полицаите...повечето румънци знаят английски, а полицаите вечер са на улицата и те упътват като спреш да ги запиташ (безпроблемно от моя страна, защото знам румънски), ако си объркал пътя. ...а Букурещ, най-вече около спирките на метрото Пиаца Романа и Университта е страхотно. Общо казано има какво да се разгледа....а парковете им са страхотни.Що се отнася до смяна на пари, не е необходимо да се сменят в чейнч бюрото на границата. За целта си има банки.Една известна реплика"Опознай Родината, за да я обикнеш", аз бих добавила опознай съседите, за да вземеш хубавото от тях...а това е уважението, което ние българите сме го изгубили някъде...

64

Spiro

преди 16 години

"А румънките са хубави, но не ходят със сутиени"А, хайде бе, това вярно ли ?! Значи море от цици по улиците ... чудно !

63

Al3x Vend3tta

преди 16 години

Kato bqh 3 dena v rumuniq i az zabelqzah su6toto ruminkite ne nosqt sutieni :) lo6o nqma na men li4no mi xaresa int moda

fallback