Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг призна, че неговата компания Facebook е била притисната от администрацията на Джо Байдън и Камала Харис да цензурира американците, особено по отношение на съдържанието на COVID-19.

Зукърбърг направи признанието в писмо до председателя на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан, повече от година след като предостави на комисията хиляди документи като част от нейното разследване на модерирането на съдържание в онлайн платформи.

„В момента се говори много за това как правителството на САЩ взаимодейства с компании като Meta и искам да изясня нашата позиция. Нашите платформи са за всички – ние се стремим да помагаме на хората да се свързват по безопасен и сигурен начин. Като част от тази стратеги редовно водим комуникация с правителства по целия свят за различни опасения относно публичния дискурс и обществената безопасност“, заяви Зукърбърг.

Той разкри, че през 2021 г. „висши служители“ от администрацията на Байдън и Белия дом „многократно са оказвали натиск върху екипите ни в продължение на месеци да цензурират определено съдържание на COVID-19, включително хумор и сатира“.

„В крайна сметка наше беше решението дали да свалим или не съдържание и ние притежаваме нашите решения, включително промените, свързани с COVID-19, които направихме в нашето правоприлагане в резултат на този натиск. Смятам, че натискът на правителството беше грешен и съжалявам, че не бяхме по-откровени за това", казва още Зукърбърг.

„Също така мисля, че направихме някои избори, които връщайки се назад и с оглед на нова информация, не бихме направили днес“, добави той.

„Когато се сблъскахме със смъртоносна пандемия, тази администрация насърчи отговорни действия за защита на общественото здраве и безопасност. Нашата позиция беше ясна и последователна - вярваме, че технологичните компании трябва да вземат предвид ефектите, които техните действия имат върху американския народ", заяви от Белия дом пред Fox News.

Комисията за първи път призова Мета да предостави документи и информация на 15 февруари 2023 г., свързани с модерирането на съдържание и ангажиментите на Мета към изпълнителната власт да цензурира информация.

По това време комисията разследваше дали и до каква степен изпълнителната власт оказва натиск или работи с частни компании, за да задушат или потискат определени видове реч по искане на правителството, което потенциално може да бъде нарушение на Първата поправка.

В писмото от понеделник Зукърбърг също пише за цензура относно Хънтър Байдън. ФБР е предупредило компанията му за „потенциална руска дезинформационна операция“ по отношение на семейство Байдън.

Зукърбърг каза, че статия на New York Post през есента съобщава за обвинения в корупция, включващи семейството на Байдън, и те са накарали проверяващи фактите да прегледат историята. През това време историята останала скрита за потребителите.

"След като стана ясно, че новината не е руска дезинформация и в ретроспекция, не трябваше да понижаваме историята", пише Зукърбърг и заявява, че подобно ограничение няма да се случи отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase