Снимка: БГНЕС

Двама са загиналите при самолетната катастрофа край авиобаза "Граф Игнатиево". Това потвърдиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният военен министър Атанас Запрянов на брифинг от мястото на инцидента.

"Майорът е роден 1973-та година, а старши лейтенантът - 1996-та година. Днес в 12 часа и 13 минути, при изпълнение на тренировъчен полет, след изпълнение на другите групи, е дошъл редът и екипажа на L-39 от авиобаза "Долна Митрополия". Излетели са в 12 часа и 17 минути. В 12 часа и 30 минути са катастрофирали и са загинали", обясни служебният военен министър Атанас Запрянов.

Още по темата
Самолетът е бил ремонтиран. Бил е и проверен преди полета.

Загиналите мъже са били инструкторите от авиобаза 12. По думите на Запрянов са били едни от най-добрите пилоти.

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин, съобщи командирът на българските Военновъздушни сили – генерал-майор Димитър Петров

По думите му това е било рутинен тренировъчен полет: "Беше планиран много отдавна. За него са се готвили от месеци. Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия, днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие".

И двамата загинали са отлични летци с отлична подготовка, подчерта ген. Димитър Петров.

"Майор Петко Димитров Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България, въобще. Старши лейтенант Дункин е млад пилот с много добри, отлични заложби. Беше една от надеждите на базата", допълни той.

Командирът няма обяснение за катастрофата.

"Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли, че съм малко наказан от това, което се е случило. Какво очаквате от мен", отговори ген. Димитър Петров на въпрос ще подаде ли оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase