Снимка БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще окаже натиск върху Украйна да отстъпи Крим и Донбас на Русия, ако отново влезе в Белия дом, твърди вестник "Вашингтон пост".

Авторитетното издание се позовава на лица, обсъждали предложенията на Тръмп в поверителни разговори със самия него и негови съветници, съобщи БНР.

Източниците са пожелали да останат анонимни, а говорителка на експрезидента е отказала да потвърди или отрече твърденията им. Самият Тръмп старателно избягва да обясни публично как възнамерява да изпълни обещанието си да прекрати войната на Русия в Украйна, щом дойде на власт.

Според един от източниците на "Вашингтон пост" Тръмп споделя мнението, че в някои части на Украйна има хора, които биха приели да са част от Русия.

Друг от източниците, присъствал на скорошния разговор на Тръмп с Виктор Орбан, опровергава твърденията на Орбан, че Тръмп смятал да спре всякаква финансова помощ за Киев.

Опитвайки се да обясни мотивите на Тръмп, вестникът припомня импийчмънта, на който бе подложен през 2019 година след обвиненията на демократите, че се е опитвал да изнуди Украйна, а също и тезата на някои негови приближени, че трябва да бъде осуетено сближението на Русия с Китай.

"Вашингтон пост" отбелязва, че териториите, които Русия обяви за анексирани в края на 2022 година, далеч надхвърлят пределите на Крим и Донбас. Дори и да поиска, Тръмп няма да може да облекчи съществено санкциите над Москва без сътрудничеството на европейците. А украинските лидери в Киев едва ли ще се съгласят с предложение, което би означавало политическо самоубийство за тях, коментират експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase