Снимка БГНЕС

Украйна решава кога да обсъжда отстъпки и условия, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с възможността за бъдещи преговори за прекратяване на войната, предприета от Русия.

ЕС подкрепя Украйна до победа в тази отбранителна война. Решението ще бъде намерено според украинските условия, посочи говорителят. Той отбеляза, че ЕС продължава да предоставя всякаква необходима помощ на Киев, пише БТА.

Така той отговори на твърдения, разпространени в италиански медии, че неофициално западните държави обсъждат възможност Киев да отстъпи на Москва вече завзетите от руските сили области, а останалата част от Украйна да се присъедини към НАТО.

Говорителят бе попитан дали подобен подход може да се приложи и по повод предстоящото присъединяване на Украйна към ЕС. Решенията са изцяло в ръцете на Украйна, обобщи той.

ЕК представи през март предложение за рамка на преговорите с Украйна за присъединяване към ЕС. Очаква се предложението да бъде одобрено от Съвета на ЕС, за да започнат същинските преговори с Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase