Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски обяви още промени във военното ръководство на страната по време на вечерното си обръщение на 10 февруари, като посочи двама нови заместници на главнокомандващия Александър Сирски и трима нови заместници на началника на Генералния щаб Анатолий Бархилевич.

Олександър Сирски замени Валерий Залужний на 8 февруари. Ден по-късно президентът реши Бархилевич da наследи генерал-лейтенант Сергий Шаптала. И Залужний, и Шаптала ръководеха армията на Украйна още преди пълномащабното нахлуване на руската армия.

През ноември 2023 г. за първи път се появиха съобщения за разногласия между Зеленски и Залужний. Интервюто на генерала за състоянието на конфликта за "Икономист" на 1 ноември, в което той каза, че има опасност страната да влезе в капана на продължителна война, накара президентът да каже, че не е съгласен с изразеното от Залужний мнение.

Полковник Вадим Сухаревски, командир на 59-та отделна мотопехотна бригада, беше посочен като един от заместниците на Сирски. Сухаревски ще се съсредоточи върху безпилотните системи и развитието на използването на дронове от военните, съобщи "Укринформ".

Полковник Андрий Лебеденко също беше назначен заместник-главнокомандващ и ще се фокусира върху „иновациите, по-специално върху технологичния компонент на армията и бойните системи“.

Заместници на Бархилевич ще бъдат Володимир Хорбатюк, Олексий Шевченко и Михайло Драпатий.

Задачата на Хорбатюк е да гарантира, че всички щабове разбират какво се случва на „фронта на 100 процента“, каза президентът. Шевченко ще се фокусира върху логистиката, докато Драпатий е „отговорен за подготовката и висококачественото обучение на войниците.

„Сега хора, които са добре познати в армията и които сами знаят добре от какво има нужда армията, поемат нови задължения“, каза Зеленски, отбелязвайки техния боен опит.

„Целият реален опит на бойните командири, бойните бригади и нашите части, които изградиха висококачествена система за обучение на войници, трябва да бъде приложен за успеха на въоръжените сили на Украйна“, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase