Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Украйна ще продължи да се бие": нито териториалните отстъпки, нито капитулацията във войната са опция, показват актуалните нагласи. Украинците са решени да продължат битката дори и ако спре западната подкрепа за тях, пише "Дойче Веле".

Новата година за украинците започна така, както мнозина очакваха - с масирани руски въздушни нападения. Дроновете и ракетите бяха насочени срещу инфраструктура и цивилни сгради. Единствената новост е мащабът на атаките - с повече ракети и дронове Русия иска да преодолее украинската противовъздушна отбрана.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси нападенията на Русия са оставили “стотици хиляди без електричество и водоснабдяване”. И то във време, когато температурите на места стигат и до минус 20 градуса.  

Хората в Украйна са подготвени

Руснаците се прицелват не само във физически обекти, но и в морала на украинците. Но те очевидно са подготвени. Все по-често се съобщава за хора, които отказват да се евакуират при всяка въздушна тревога и вместо това се скриват в най-сигурните места на домовете си - далеч от прозорци и външни стени.

Че хората са подготвени, доказва и проучване на реномирания Киевски международен институт по социология (KIIS). 58% от запитаните отговарят, че контраофанзивата трябва да продължи и след зимата, дори ако държавите, които са на страната на Украйна - над 50 на брой, начело със САЩ - преустановят своята подкрепа. “В същото време един от всеки трима анкетирани - 32% - смята, че е по-добре да се прекратят военните действия, ако бъдат дадени наистина сериозни гаранции за сигурност от страна на Запада, дори това да доведе до отлагане на освобождаването на окупираните територии за неопределено време", обобщават от KIIS.

За повечето украинци отстъпките пред Русия са немислими

От предишно проучване на института става ясно, че 80% от украинците отхвърлят категорично дългосрочното отстъпване на територии. Те поддържат това мнение, въпреки че от месеци войниците на фронта трябва да преразпределят боеприпасите, особено артилерийските снаряди, защото доставките от западните партньори са много по-ограничени от обещаното. За мнозинството от украинците капитулирането пред руснаците не е опция.

38-годишният Олех казва пред ДВ: “Намаляването на западната подкрепа е естествено и очаквано” в контекста на “дългата война”. Украйна трябва да произвежда сама много повече боеприпаси и оръжия, смята войникът.

Все по-често се провеждат и демонстрации в Киев. През декември десетки се бяха събрали пред общината и скандираха: “Пари за армията” по време на обсъждането на бюджета. Протестиращите настояват, че е по-добре градът да се откаже от инфраструктурни проекти и да инвестира средствата на фронта. “Местните власти не водят война. Те се занимават с политика”, казва пред ДВ 26-годишният Иля, който е сред протестиращите.

На друг протест семейства на войници призоваха за демобилизация на тези, които са на фронта от повече от година. “Военната служба на моя мъж започна с началото на пълномащабната инвазия”, обяснява пред ДВ 18-годишната Алина Страшко. И като много други доброволци, мъжът ѝ е смятал, че след известно време ще бъде заместен. Но се бие почти две години. “Една отпуска не е достатъчна, за да се възстанови от всичко, което е преживял на фронта”, казва Алина.

Президентът Володомир Зеленски наскоро настоя за мобилизацията на нови 500 хиляди войници. Съответният законопроект се разглежда в парламента. Депутати настояват да няма лотарийно повикване и жените да бъдат изключени. Много жени войници се сражават доброволно в армията, но броят на доброволците напоследък намалява.

Натискът върху Зеленски е голям, особено да освободи тези, които се сражават от години. Василина Думан, която още от 2014 година събира дарения за фронта, казва: “Хората, които се бият от две години, заслужават да бъдат демобилизирани. Те трябва да знаят, че все някога ще се сложи край на ужасяващите условия, в които живеят.”

“Украйна ще продължи да се бие”

38-годишният фелдшер Олех уверява, че не е демотивиран, но в същото време признава, че се чувства изморен. И иска да бъде демобилизиран, но знае, че това няма как да стане бързо, защото “няма кой да ни замести”.

Олех и Василина Думан обаче са единодушни - дори ако западната подкрепа отслабне, “Украйна ще продължи да се бие”. И дори да нарасне натискът върху украинските власти да влязат в преговори, “това няма да промени Русия”. Дори напротив. “Когато не е наказано, злото расте”, убедена е Василина. “В противен случай то ще е постоянен извор на проблеми за целия свят”.

Дебатът за това как да бъде разпределена тежестта на войната в Украйна набира скорост.

Франк Хофман/Хана Соколова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase