Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските отношения, съобщи пред репортери високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс.

Според представителя Си е казал, че Китай предпочита мирно обединение с остров Тайван, над който има претенции, но след това е заговорил за условията, при които може да се прибегне до употребата на сила.

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, но това не променя подхода на САЩ, каза служителят.

"Президентът Си подчерта, че това е най-големият и потенциално опасен въпрос в американско-китайските отношения, ясно заяви, че те предпочитат мирно обединение, но след това веднага премина към условията, при които би могла да бъде използвана сила", заяви пред репортери високопоставеният американски служител.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в региона.

"Президентът Байдън отговори съвсем ясно, че дългогодишната позиция на САЩ е решимостта да поддържат мира и стабилността", каза американският висш служител.

Президентът Си отговори: "Вижте, мирът е нещо много хубаво, но в определен момент трябва да подходим по-генерално към някакво решение", допълни той.

Президентът Байдън е приканил китайския си колега да "уважава изборния процес" в Тайван. "Призовахме китайците да зачитат изборния процес в Тайван", каза американският представител, цитиран от Франс прес.

Китайският президент Си Дзинпин призова американския си колега да "спре въоръжаването на Тайван", като наред с това подчерта, че обединението на Китай с острова е "неизбежно", съобщи днес Пекин.

Байдън и Си се срещнаха вчера за първи път от година за разговори, целящи да облекчат търканията между двете свръхдържави във връзка с военните конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект. Те заявиха, че са постигнали "реален напредък".

Китай засили военната си активност, опитвайки се да принуди демократично управлявания Тайван да приеме суверенитета на Пекин, въпреки острите възражения на правителството в Тайпе.

Висши американски военни казаха, че Си е наредил на Народноосвободителната армия да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да превземе острова, въпреки че никога не е разкривал подробности за военни приготовления./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase