Снимка: БГНЕС

Заради рекордното поскъпване на живота все повече хора във Великобритания не успяват да платят сметките си за електроенергия, а хиляди остават и без покрив над главата си, тъй като са просрочили месечния си наем за квартира.

Само през първите три месеца на тази година над 100 000 домакинства е трябвало да бъдат временно настанени в хостел или стая в обща квартира, защото са изгубили своя дом. Това е най-високият брой за последните 25 години. Броят на бездомните е нараснал и с 10 процента в сравнение с 2022 година. При семействата с деца процентът е още по-висок - 20 на сто, което е още по-притеснително, тъй като обикновено социалните служби се стараят първо на тях да осигурят подслон, съобщи Нова телевизия.

„Има комбинация от фактори, преди всичко икономическата криза. Много наемодатели продават имотите си, тъй като обслужването на ипотеките много поскъпна. Така, че много хазяи гонят наемателите си, като се възползват от закона, според който могат да дадат само 28 дни предизвестие, без да обясняват защо хората трябва да напуснат. Освен това няма вече и евтини квартири. Проучване показва, че Великобритания е последно място в Европа по брой новопостроени жилища от 80-е години. Третата причина са поскъпналите наеми. Една четвърт от хората под наем харчат около 40 на сто от месечния си доход за квартира. Всъщност се получава една перфектна буря”, обясни Кърсти Уилсън от неправителствената организация „Лоунчпад“, която осигурява подслон на над 100 души, останали без дом в град Рединг. Казва, че молбите за помощ при тях са се увеличили с 43% през тази година.

„Все повече семейства ни търсят. Например преди няколко месеца дойде мъж, който е живял под наем в една съща квартира цели 12 години. Той е баща на три деца, които са израснали там, и са му дали предизвестие, че има само 28 дни да си намери нов дом. Помоли за помощ. Ние също предлагаме безплатна юридическа помощ, имаме адвокат, който може да представя хора в съда, ако това се наложи”, каза още Кърсти Уилсън.
Заради ограничените възможности да купиш собствен дом търсенето на жилища под наем е рекордно голямо – 25 души се състезават за един имот, което обяснява и защо собствениците, живеещите на палатка в парка или на улицата се увеличават.

„Сред живеещите на улицата има много хора с психически проблеми, с пристрастеност към наркотици и алкохол. За съжаление, в момента дрогата е много евтина – можеш да си я намериш по-евтино и от пакет цигари”, твърди Уилсън.

Очакванията са за още по-големи предизвикателства през следващите месеци, тъй като зимата ще увеличи разходите за електроенергия на домакинствата. Някои енергийни доставчици вече обявиха, че ще таксуват най-уязвимите си клиенти на по-ниски цени от преди кризата, за да могат поне нещо да плащат. Причината е, че от началото на годината броят на задлъжнелите за ток и газ е скочил с 36%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase