fallback

Поради неспиращата вече повече от година война в Украйна Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин.

Държавите, които имат задължение да изпълняват действията на Международния наказателен съд, са над 120. България също има такива ангажименти.

"Заповедта за арест на Путин е решение на една правна институция, чийто ефект обаче е изцяло политически. Той е негативен за Русия и нейния президент, но и също толкова негативен от гледна точка на развитието на ситуацията в Украйна. Мирът се отдалечава", заяви бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му намаляването на комуникацията между Путин и западните му партньори отваря възможности за разговори с турския президент Ердоган. Според него това не означава, че ще се стигне до преговори, тъй като за тях е необходимо желание и от двете страни.

"Основните опасности са конфликтът да напусне територията на Украйна и да бъдат ангажирани чужди граждани в боевете на територията на страната", каза Кючуков.

Гостът подчерта, че специален трибунал за осъждането на Путин би могъл да се създаде в рамките на ООН, което е практически "невъзможно, тъй като право на вето имат и Русия, и Китай"

"Засега Европа казва, че е част от конфликта, но не и от войната. За съжаление, разликата става все по-тънка. Войната става все по-високотехнологична, което увеличава рисковете от нейното прерастване в глобален конфликт", отбеляза бившият зам.-външен министър.

Кючуков е на мнение, че към момента Путин не е заинтересован към прерастване на напрежението към съседните страни, сред които са Молдова и Грузия. "Политическото напрежение в самата Молдова е в състояние да разрасне войната", допълни още той.

Кючуков коментира и подхода на България към войната.

"Нашият подход е еднозначен - от политически той се превърна в инструментален. Самата динамика на войната направи така, че решенията в ЕС се взимат в НАТО. Сигурността е водеща тема в Съюза. Това, което се прави в момента, е следването на плана на Борел с превръщането на европейската икономика във военновременна", каза гостът.

Бившият зам.-министър изрази очакванията си, че "следват напрежение и ескалация на конфликта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Пипе

преди 1 година

Проблемът е Америка, която си оправя фалита, като ни продава старите си оръжия- ***. Тъпите американци, които от създаването на тази държава са крадци и мошиници!Газ на безумни цени. Кой помни мухлясалата царевица, която ни изпрати Америка като помощ? Много бързо забравяте! Проблем са Европейските политици, които гледат само своя си интерес! Проблем са изкуфялите и безмозъчни натовци и ЕС с гиниколожката Урсула! Проблем сме ние, обикновените хора, които си мълчим и се избиваме!

137

марги

преди 1 година

Спукана ни е работата! Истина, ще се окажат филмите за апокалипсиса.Въвличат ни, събудете се!

136

ще ти се ссбъдне

преди 1 година

До СъветМечтата ти може да се сбъдне-да бъдеш в резерват за индианци в империята на античовечността-САЩ!

fallback