Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев смята, че доставяните от Запада на Украйна танкове скоро "ще отидат за ръждив скрап", и че тези доставки няма да спасят "разпадащата се на части страна". Това  написа руският политик в канала си в "Телеграм", коментирайки срещата в Лвов между лидерите на Украйна, Полша и Литва, цитиран от ТАСС.

По думите на Медведев, въпросните политици "възлагат надежди на танкове. На всякакви там "Леопарди", модернизирани от нашите врагове танкове Т-72, още на някакъв си английски брак". "Цялото това желязо във всеки случай скоро ще отиде за ръждив скрап и няма да спаси разпадащата се на части изкуствена държава", отбеляза Медведев.

Той допълни, че някои искат да върнат Западна Украйна на "предишните ѝ стопани", а Лвов отново да се нарича Лемберг.

"В Лвов, който отново ще носи името Лемберг, те (полският президент Анджей Дуда, литовският президент Гитанас Науседа и украинският президент Володимир Зеленски) се срещнаха, за да отдадат по право западните украински области на новите им (предишни) стопани", написа Медведев.

По думите му събралите се на преговори в Лвов лидери "страдат от имперски амбиции и фантомни болки, предизвикани от бурната им история".

Русия отново смени военния командир в Украйна

Междувременно Русия отново смени висшия си командир в Украйна и постави началника на щаба на армията Валерий Герасимов начело на силите си в конфликта.

"Генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, е назначен за командващ на съвместната групировка на войските", заяви министерството.

Сергей Суровикин, командващ руските сили в Украйна през последните три месеца, ще стане заместник на Герасимов.

Според изявлението Суровикин ще работи заедно с други двама генерали - Олег Салюков и Алексей Ким.

"Увеличаването на нивото на ръководство на специалната операция е свързано с разширяването на мащаба на поставените задачи и необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между войските", заявиха от министерството.

На Суровикин беше възложено да обърне хода на събитията в Украйна през октомври, когато руската армия беше изправена пред поредица от поражения на бойното поле.

Два дни след назначаването на Суровикин руската армия сигнализира за стратегическа промяна и изпрати вълна от безпилотни самолети и ракетни атаки срещу украински инфраструктурни обекти. Само около месец след назначаването му Русия се оттегли от южния град Херсон, единствената регионална столица, която държеше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

нено

преди 1 година

До ИВАНиванюшка, сипи си водка, и ако имаш рашка салата и прави вноска в рюбли за най- най новия москуич

191

до комундел

преди 1 година

До Анонимени бозата беше 0,20лева, но не казваш нищо за Белене, лагерите в Ловеч,Коциан.......за специалните кабинети в болниците на активните борци, партийните секретари в заводите които нищо полезно не вършиха, мога още много да изброявам

190

муспи

преди 1 година

Може ли някой от пишещите против Русия да каже - защо Русия отвори тази война?! От скука ли? - в медиите няма и дума по този въпрос. Засекретено е о невидимата Световна власт.

fallback