Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Френските издания поместват коментари за смъртта на 32-годишния журналист Фредерик Льоклер-Имоф от телевизия Бе Еф Ем, загинал вчера при артилерийски обстрел на хуманитарен конвой край Северодонецк в Източна Украйна. "Фредерик Льоклер-Имоф бе в Украйна, за да покаже реалността на войната. Той бе смъртоносно ранен в бус на хуманитарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни", цитира "Монд" пост в Туитър на президента Еманюел Макрон.

Това е осмият журналист и вторият от Франция, убит в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, посочва "Монд".

Oще по темата
В изявление от Киев, където бе на посещение, френската външна министърка Катрин Колона "настоя за прозрачно разследване в най-кратки срокове, за да бъдат изяснени изцяло обстоятелствата" на тази трагедия, пише в. "Либерасион". "Това е двойно престъпление – и срещу хуманитарен конвой, и срещу журналист", публикува френският вестник нейна реакция в Туитър.

Във връзка със смъртта на Льоклер-Имоф и раняването на придружавалия го колега Максим Бранстетер Националната антитерористична прокуратура на Франция заяви снощи, че започва разследване за "военни престъпления", отбелязва печатът в страната.

Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. "Фигаро". Според местните власти масираните артилерийски обстрели са унищожили 90 на сто от сградите. Те уверяват, че силите на Москва са стигнали вчера предградията и напредват към центъра на града, срещайки отпор от украинската отбрана.

Тя е в трудно положение, тъй като пътищата към и от града са затворени или под прицела на руската армия. Превземането на Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск би осигурило на Кремъл пълен контрол над Луганска област – една от целите на войната, които признава Москва, допълва "Фигаро".

В Северодонецк текат улични боеве, информира Би Би Си. Една трета от града е под контрола на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съюзник на Москва във войната, цитира британската медийна корпорация интервю на местния сепаратистки лидер Леонид Пасечник за ТАСС. Той обаче признава, че настъплението срещу Северодонецк върви бавно.

Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга, пише "Ню Йорк таймс".

Вицепремиерът Ирина Верешчук увери в обръщение, че украинските войски ще отвоюват всички загубени досега земи, но предупреди, че предстоят жестоки и продължителни битки по пътя към освобождението.

"Ето моя съвет: преместете се в територия, контролирана от Украйна. Зная, че е трудно, но трябва да се опитате, да намерите начини и възможности. Защото в крайна сметка става въпрос за сигурността ви и за тази на вашите деца", призова тя, цитирана в текста.

Руснаците разполагаха със седмици, за да подсилят позициите си в Южна Украйна, при все че голяма част от силите им са съсредоточени на източноукраинския фронт. Според Института за изследване на войната - вашингтонски аналитичен център, украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат изгубените територии, пише в. "Ню Йорк таймс".

Киевските сили обаче може да нарушат хода на руските операции и да принудят Москва да изпрати нови попълнения в региона на Херсон, където подразделенията не са комплектувани изцяло според нормите, смятат експертите от института. Според последните им оценки, цитирани във всекидневника, "украинските контраатаки може освен това да забавят усилията на Русия да консолидира административния контрол върху окупираната Южна Украйна".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

161

Анонимен

преди 1 година

самите укропи ги стрелят и убиват които бяга от линията на фронта много укропи се предават на рус власти не искат да въюват за ради нацбата остават ги без командване командирите бягат рус сто процента ще печели и нема до отстъпи *** полека завзимат селата и градовете

160

анализатор

преди 1 година

До: номер 174 (нднс) Гледай как шведските противотанкови РПГ АТ4 унищожават руските танкове в Украйна! Това са тестове на шведско оръжие в реална бойна обстановка срещу истински руски танкове и са на 100% успешни! АТ4 мачкат бронята на "модерните" руски танкове като консервени кутии от сардини в собствен сос! Амунициите на танка се взривяват и това не просто обезврежда, а напълно унищожава танка, от който остава само купчина смачкано желязо!

159

нднс

преди 1 година

укрите да забравят за тези територии да пият по една студена вода за успокоение

fallback