Снимка: БГНЕС/ЕПА

Джо Байдън заяви, че се притеснява, че президентът на Русия Владимир Путин няма изход от войната в Украйна. Президентът на САЩ добави, че се опитва да реши как да се справи с този проблем.

На мероприятие за набиране на средства във вашингтонско предградие американският президент каза, че Путин грешно е вярвал, че инвазията на Украйна ще разцепи НАТО и ЕС. Вместо това САЩ и много европейски страни са се сплотили в подкрепа на Украйна.

Байдън каза, че Путин е много пресметлив човек и той се тревожи, че руският лидер "в момента няма изход и аз се опитвам да измисля какво да направим по този въпрос".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки пък коментира, че руският президент "извращава историята" в изказванията си за Деня на победата, в които се опита да оправдае войната си в Украйна.

"Денят трябва да е за честване на мира и единството в Европа и поражението на нацистите във Втората световна война. Това е, което се празнува всяка година и в Русия. И вместо това Путин извращава историята, променя историята или се опитва да я промени, за да оправдае своята непредизвикана и неоправдана война, която доведе до катастрофална загуба на животи и огромни човешки страдания. Продължаваме да правим каквото можем, за да осигурим подкрепа за Украйна в този ключов момент чрез икономическа и хуманитарна помощ", допълни Псаки.

Руски военни отказват да се подчиняват на заповеди от командирите си

Някои руски войски на фронта в Украйна категорично отказват да се подчиняват на заповеди от руските генерали. Това твърди висш служител на отбраната на САЩ, цитиран от ВВС.

САЩ смятат, че руските войски и „офицери на различни нива, дори до ниво батальон“ отказват да се подчинят на заповедите за придвижване напред в новата руска офанзива в Донбас в Украйна. Тези военни „или са отказали да се подчиняват на заповеди, или не им се подчиняват така, както се очаква от офицери", допълни служителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase