Лойд Остин в България. Снимка: БГНЕС

Американски военни няма да участват в Украйна, което би застрашило с пълномащабен конфликт с Русия, който никой не иска, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в интервю за CNN, взето в София.

Днес е официалното посещение на шефа на Пентагона у нас, очаква се да се срещне с премиера Кирил Петков..

"Президентът даде да се разбере, че нашите войски няма да участват в конфликта с Русия в Украйна", каза Остин.

Според него „за да въведат и поддържат зона, забранена за полети, (САЩ) ще трябва да получат контрол във въздуха, а това от своя страна би означавало взаимодействие с руските самолети“. Освен това американските военни, според шефа на Пентагона, „ще трябва да деактивират руските системи за противовъздушна отбрана в Украйна, Беларус и Русия“.

„Значи щяхме да влезем в конфликт с Русия“, продължи Остин. "Говорим за две ядрени сили. Никой не иска те да участват в конфликта. Това би било лошо за региона и за света като цяло", каза той.

В същото време Остин заяви, че САЩ няма да пречат на доставката на военни самолети за Украйна от трети страни.

"Другите държави имат право да правят каквото намерят за добре. Съединените щати определено няма да застанат на пътя на страните, предоставящи помощ", каза той, отговаряйки на въпрос за възможни доставки на военни самолети за Украйна от трети страни. „Ще продължим да се фокусираме върху това, което знаем, че ще даде възможност на украинците да направят разликата в тази битка, а именно доставката на противовъздушна отбрана, противотанкови системи и други неща, които са доказали своята работа“, каза Остин. Според него става дума по-специално за доставка на дронове за Киев.

САЩ "видяха редица грешки" от страна на Русия при нахлуването й в Украйна.

По думите му руснаците „не са напреднали толкова бързо, колкото биха искали“. Остин каза, че руснаците са се "борили с логистиката" и не е видял доказателства за "добро използване на тактическото разузнаване", нито "интегриране на въздушния капацитет с наземна маневра".

„Има редица неща, които очаквахме да видим, но просто не ги видяхме. Руснаците наистина имаха някои проблеми. Така че много от техните предположения не се потвърдиха", каза той.

От началото на инвазията в Украйна преди близо месец, руските войски бомбардираха и унищожиха големи части от градове, включително Мариупол и Харков, но Украйна успя да попречи на Русия да превземе големи части от страната, включително столицата Киев.

„Мисля, че Русия си е представяла, че ще се движат бързо и много бързо ще превземат столицата. Те не успяха да направят това“, каза шефът на Пентагона. Изправена пред ожесточена украинска съпротива срещу нейната инвазия, Русия също се справя с ниския морал на войските.

Остин също беше попитан за позицията на Китай по отношение на войната. Русия също е поискала военна подкрепа и икономическа помощ от Китай, казаха двама американски служители пред CNN тази седмица. Китай е показал известна готовност да предостави помощ на Русия, според дипломатическа телеграма на САЩ до съюзниците. И Русия, и Пекин отрекоха да е имало подобни искания./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase