Снимка: БГНЕС
fallback

Във Великобритания днес започна масова ваксинация на населението срещу COVID-19.

Началото на изпълнението на програмата е наричано в страната Денят Ви (Денят на ваксинацията (V-Day), по аналогия с Деня Ди (D-Day) - деня на десанта в Нормандия).

Маргарет Кийнан, която навършва 91 години другата седмица, стана първият човек, ваксиниран във Великобритания срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Тя бе ваксинирана в 6.31 ч. (8.31 ч. българско време) в Университетската болница в Ковънтри, Централна Англия.

Oще по темата

Чувствам се "изключително привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу COVID-19", заяви Кийнан.

Благодарение на ваксината тя ще прекара Нова година с приятелите и семейството си, след като е била сама близо година. "Съветвам всеки, на когото предложат ваксина, да се възползва – ако аз мога да се ваксинирам на 90, значи и вие можете!", апелира Кийнън.

Първоначално ваксинацията се провежда в 50 болнични центъра, предвид логистичното предизвикателство, каквото представлява съхраняването на ваксината при температура от минус 70 градуса по Целзий.

На 2 декември Великобритания стана първата страна, одобрила използването на ваксината, разработена от американската компания Pfizer и германската BioNTech. Европейският съюз и Съединените щати все още не са дали зелена светлина за употреба на тази ваксина.

Няколко други страни, сред които Русия и Китай, вече започнаха масово ваксиниране на своето население с ваксини собствено производство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

 

COVID-19: UK patient becomes first in world to receive Pfizer/BioNTech coronavirus vaccine outside a clinical trial https://t.co/ArJEBl8CMZ

— Sky News (@SkyNews) December 8, 2020

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

278

Аззз

преди 3 години

Е айде сега, не е първата, тези ваксини са тествани върху хора вече! Кой знае кой емигрант е първият ваксиниран :) :) :) то може и той самият да не знае

277

Анонимен

преди 3 години

Ако съм на 90 години и аз няма да съм наясно какво правят с мен и на какво ме подлагат.Нормално. Нищо, че е нечовешко да се правят такива опити, па макар и с възрастни хора.

276

А бе тая

преди 3 години

където боцка няма ръкавици. На монитора се вижда някаква модерна църква. В кои болници има такива кресла с дунапрен. Снимката е за спомен за бабата.

fallback