Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Коронавирусът може да оцелее до 28 дни - много по-дълго от грипа. Това обаче е възможно при определени условия, обявиха австралийски учени, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това подчертава необходимостта от миене на ръцете и поддържане на чистота в борбата с вируса (SARS-CoV-2).

Изследователи от австралийската национална научна агенция съобшиха, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като пластмасова банкнота и дисплей на мобилен телефон. За сравнение вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Експериментите в лабораторни условия са показали, че с повишаването на температурата времевият период, през който коронавирусът оцелява, намалява.

Oще по темата

Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече бе доказано, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

Изследването бе публикувано в специализираното списание "Вайролъджи" ("Вирусология").

Австралия се справя по-добре от други развити държави в борбата с новия коронавирус, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Досега в страната с население от 25 милиона души са регистрирани около 27 хиляди заразени, 898 от които са починали.

Властите в щата Виктория, който е епицентърът на втората вълна на епидемията в Австралия, съобщиха днес за 15 нови случая на коронавирус. Броят трябва да спадне под пет, за да бъдат смекчени суровите ограничения в регионалната столица Мелбърн.

Властите в най-многолюдния австралийски щат - Нов Южен Уелс с главен град Сидни, съобщиха днес за шест нови случая. Пет от тях са били привнесени от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 3 години

Стига сте пробутвали тия фалшиви новини, учените отдавна им оп-юха не надежния ексепиримент

55

ЧИТАТЕЛ

преди 3 години

От цял свят учени се опитват да изяснят ситуацията - ваксини, лекарства, начин на лечения, инфекционен период.Само в махленско-кръчмарските академии всичко знаят.Те знаяха всичко и за Чернобил, после гризнаха дръвчето.Така е в България, родина на най-умните, най-работливите и най-силните...

54

Анонимен

преди 3 години

Какво оцеляване, когато говорим за вирус, който по определение е нежива РНК??????Що за глупости на търкалета, това съм го учил в 9ти клас!

fallback