Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.
fallback

Мерките у нас срещу коронавируса са добри и навреме. Просто трябва да сме дисциплинирани. Считам, че броят на персонала в болничните заведения е достатъчен и лекарите ще се справят. Това мнение изрази доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му респираторните инфекции утихват през топлото време и би следвало по време на лятото ситуацията да се успокои.

Oще по темата

"В момента се предприемат мерките и за доставка на защитни облекла, и за други средства. Въпросът трябва да се постави пряко, вместо да се излиза със заплахи в такъв критичен момент", каза гостът, допълвайки, че хигиенните мерки ще трябва да бъдат изключително строго прилагани.

"Лекарите над 60-годишна възраст могат да извършват нерискова дейност и така пак да подпомогнат системата. Това е въпрос на конкретна организация", предложи той.

Доцент Спасков отбеляза, че в рамките на трансформацията на отделните болнични звена трябва да се съблюдава възможно ли е да се получи изолация, необходима при епидемиологичните процеси. Останалото може да се закупи.

По отношение на капацитета на леглата Спасков каза, че само около 60% от болничните легла в държавните и общински болници се ползват. Той подчерта и за възможността за прехвърляне на апарати от едно, по-ненатоварено отделение, към друго. Химиотерапиите и хемодиализите, допълва гостът, не могат да спрат спрени, тъй като става дума за човешки живот.

"Консултации на пациенти от страна на лекарите по телефона е добра мярка. Отделно, трябва да се намали броят на пациентите с планова патология, операциите им да се извършат на по-късен етап", посъветва още Спасков.

"Каквото може да се отложи във времето, трябва да се отложи", смята лекарят.

Целият разговор гледайте тук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

от заразяването и преминаването на инкубационният период,и последвалият летален изход са само 17 дена.какво лято ви гони?

28

LosHo

преди 4 години

Престанете с тази паника ! Вие иматели си и най-малка представа миналата година колко хора умиряха от грип, конто междувпрочем директно атакуваше гардите...? Ще ви кажа само, че във Варна умираха повече от 5 човека на седмица! Обаче не се тръбеше от медии и така и не се разбра от хората. Пазете лична хигиена, слагайте си маска на публични места, може и ръкавици и бъдете спокойни. За тази година в БГ са умряли доста хора от грип тип Б, но защо не ви е страх от грипа?

27

ужас

преди 4 години

Пълно малоумие!!! ПЪЛНО!!!

fallback