Снимки: Reuters
fallback

Връщането в САЩ е крайната ми цел, но искам справедлив съдебен процес, заяви американският изобличител Едуард Сноудън, цитиран от Франс прес.

Сноудън се укрива в Русия, откакто разкри системата на масово следене на комуникациите и интернет в САЩ през 2013 г. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност е обвинен в страната си в шпионаж и кражба на държавни тайни.

"Бих искал да се прибера в САЩ, това е крайната ми цел, но няма да прекарам остатъка от живота си в затвора. Затова имам едно основно искане, което трябва да се приеме от всички: искам да получа справедлив съдебен процес", казва Сноудън в излъчено снощи интервю за американската телевизия Си Би Ес, цитирано от БТА.

"Не искам прошка, нито неправомерна привилегия", добавя той и обвинява американските власти, че му готвят "процес от друг тип, със специални процедури и на закрити врата".

"Те не искат съдебните заседатели да вземат предвид мотивациите, които ме тласнаха към действие, а само да преценят дали действията ми са били законни или незаконни, но не и дали са били правилни или погрешни", посочва Сноудън.

"Не е трудно да се изгради аргументация, че съм нарушил закона", признава той, но по думите му "това е най-малко интересният въпрос" и трябва по-скоро съдебните заседатели да се запитат какви са последствията от действията му - "Дали са били от полза за САЩ или са им навредили?"

Сноудън е поискал убежище в двадесетина страни, сред които Германия и Франция, но те са му отказали по различни причини. "Ще видим как ще реагират на новата ми книга", вмята той.

Днес излизат мемоарите на Сноудън едновременно в около 20 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Бразилия и Тайван.

Книгата е изцяло написана от Едуард Сноудън и се публикува в САЩ от издателство Макмилан под заглавие "Лично досие" (Permanent Record).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Търпелив

преди 4 години

Политическата власт е толкова нагла и безсрамна,че не и пука. Предполагам след разкритията подслушването и следенето са се увеличили,вместо да намалеят.

38

Динко

преди 4 години

Да си седи в Русия, там му е мястото. Какво толкова напира към Америка, там ако има правосъдие, той трябва да бъде с някоко доживотни присъди.

37

сноудън е герой

преди 4 години

помня как преди години всеки смяташе, че следенето в интернет е "теория на конспирацията". висчките тези хора повярваха, след като сноудън пусна доказателства.надявам се скоро да се появни някой герой, който да извади наяве кирливите ризи на всички масони, жертвоприншения, педофилия, планове за световно господство, разпалване на войни, разрушаване на суверенни държави, и тн.. списъкът с престъпления срещу човечеството е безкраен.тогава ще стане ясно, че всичко това е истина, а не "конспирация"

fallback